Inici dubtós, final feliç

• L'equip tricolor cedeix per deu punts al primer quart, es refà i acaba imposant-se en el primer duel del 'play-off'

Santamaria se'n va per l'exterior de Barceló i es disposa a entrar a cistella, divendres a la nit al poliesportiu.

Arribava l'hora de la veritat, l'inici del play-off d'ascens, i el River no va defraudar en el primer partit dels quarts de final. Victòria per 62-54 i bones sensacions per un equip que sembla recuperat anímicament i que amb un Matalí intractable a la pintura va fer oblidar la baixa de Howard i va fer l'1-0 en l'eliminatòria.

Dubtes. Molts dubtes va tenir el conjunt tricolor en començar. Sobretot en atac. Va trigar minut i mig en fer la primera cistella però l'equip de davant, potser intimidat al principi, es va retrasar més en puntuar. Va ser Andre Howard amb un triple, que donava la suficient fe al conjunt extremeny per creure que, tal i com estaven de desconjuntats els de Peñarroya, podia tornar a regnar al poliesportiu. El River va aguantar un parell de minuts l'intercanvi de cistelles però per inèrcia va passar el que es palpava: parcial de 0-9 amb Barceló de franctirador i el Plasència que es va escapar de deu punts (11-21, minut 8) que Matalí i Piru Ros van arreglar en les dues darreres accions dels primers deu minuts.

S'ACABA L'EMPANADA / El River necessitava un remei per acabar amb el desori col·lectiu i el va trobar en Matalí. El pivot català va començar a rebre pilotes sota la cistella i va liderar un parcial de 0-8 per neutralitzar el marcador sis minuts més tard d'anar perdent de deu (23-23, minut 14). Els tricolors estaven més solidaris en defensa, pressionant en individual –com sempre– però més a sobre i ni Howard, ni Bustamante ni Barceló podien fer de les seves amb facilitat. Fins a quatre vegades va esgotar els 24 segons d'atac el Plasència i l'avantatge tricolor es va anar ampliant i al descans ja manava per 31-27.

Els tres pesos pesants del Plasència sí es van fer veure en la represa; entre ells van fer un parcial inicial de 0-8 en poc més d'un minut que va emmudir el pavelló: 31-34. Però el River no es va deixar anar, estava defensant bé i va respondre amb un 10-0 que tornava les coses al seu lloc (41-34, minut 26). Els visitants van voler retallar la diferència de nou però el River estava còmode a la pista, sòlid en defensa i va arribar al quart període manant de set (46-39).

la defensa i cinc punts claus / Quedava el tram decisiu, el que ha donat diversos disgustos a aquest River en la fase regular. Aquesta vegada, però, l'examen es va aprovar amb mèrit, sobretot gràcies a la defensa, que continuava dificultant molt les accions d'atac dels homes importants del Plasència. L'èxtasi va arribar a falta de sis minuts, amb una cistella de Casals sota la cistella, un triple de Sánchez i una pilota robada per Matalí –el millor del partit i decisiu en els moments claus– que va completar amb una esmaixada. Un cop moral dur per al rival i un ja tranquil·litzador 53-41 (minut 34).

El Plasència ja no es va poder aixecar i el River va poder complir amb el favoritisme a casa per anotar-se l'1-0. Diumenge a les sis de la tarda, amb 48 hores de descans pel mig, segon enfrontament a les sis de la tarda de nou al poliesportiu d'Andorra.