PUBLICITAT

Mateu fa una crida a «anar per feina»

  • Martí assegura que l'endemà mateix de la seva investidura, prevista per al 10 o l'11 de maig, «ja hi haurà Govern» i que el seu equip estarà a punt per treballar
IAGO ANDREU / EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La tradicional foto a les escales. Foto: ÀLEX LARA

Amb el jurament dels consellers electes i l'elecció de la Sindicatura, ahir es va constituir formalment el Consell General de la 6a legislatura. Una legislatura que, com el flamant síndic general, Vicenç Mateu, va assenyalar en el seu primer discurs, haurà de donar resposta a importants reptes per al país, sobretot de caire econòmic, i obliga els representants polítics a «anar per feina». Això sí, amb un estil «més dialogant» del que ha imperat «els dos últims anys». El futur cap de l'Executiu, Toni Martí, va ser un dels consellers que ahir van jurar el càrrec a Casa de la Vall i, en relació amb les negociacions amb la Unió Europea, va afirmar que, l'endemà mateix de la seva investidura –prevista per al 10 o 11 de maig–, «ja hi haurà Govern». I és que, segons Martí, en aquestes qüestions, el seu equip no tindrà «ni els 100 dies de gràcia».

Faltaven pocs minuts per a les 12 del migdia –hora de la convocatòria oficial– quan els consellers i les conselleres elegits als comicis del passat 3 d'abril van començar a arribar a Casa de la Vall, acompanyats de familiars, amics i altres ciutadans més o menys anònims, per prendre part en la sessió constitutiva del Consell General de la 6a legislatura. Hi eren tots, menys Xavier Montané, que va excusar la seva presència.

A l'inici, la sessió va estar presidida pel conseller general de més edat, Martí Salvans, i el més jove, Carles Ensenyat, fins a l'elecció del conjunt de la Sindicatura: Vicenç Mateu com a síndic general, Mònica Bonell com a subsíndica, i Carles Ensenyat i David Ríos com a secretaris. Salvans es va adreçar als consellers electes recordant-los que són «els màxims exponents de la democràcia andorrana» i la gran responsabilitat del seu càrrec. «Tenim la confiança dels nostres conciutadans, que esperen solucions als problemes que tenim i als reptes tant interns com de cara a l'exterior», va afegir.

Un cop els membres de la Sindicatura van haver jurat (o promès) el seu càrrec, es va procedir al jurament de la resta de consellers i conselleres. Si la frase més repetida en una sessió constitutiva del Consell General havia estat tradicionalment «si així ho feu (acatar la Constitució), bon andorrà sereu», ahir la fórmula va competir, i empatar, amb la seva variant femenina («si així ho feu, bona andorrana sereu»). I és que el de la 6a legislatura és el primer Consell General paritari de la història del Principat.

Un fet al qual va fer al·lusió el síndic, Vicenç Mateu, en el seu discurs, quan va afirmar que «al marge del color polític, el consell que avui tenim l'alt honor de presidir per primer cop és un mirall especialment fidel de la societat andorrana». Mateu encara va ser més precís: «Aquesta il·lustre cambra és avui formada per persones variades i diferents, dones i homes indistintament, d'edats, orígens i condicions socials diversos, amb experiència política o sense, tots representants hores d'ara per igual del territori i la població andorranes». I encara sobre l'hàbit tradicional que vesteixen els consellers generals, Mateu va posar l'accent en el seu simbolisme i és «lluny de remetre als vestigis del passat, era i és avui encara, en assimilar en vestimenta rics i pobres, símbol de democràcia i igualtat».

traspàs de poders / Un dels consellers que ahir van jurar el seu càrrec va ser el futur cap de Govern, Toni Martí, que en declaracions posteriors a l'acte va expressar la necessitat de posar-se a treballar de manera immediata. Martí es va comprometre a tenir el gabinet ministerial complet l'endemà mateix de la seva investidura i va recordar que, entre els temes més urgents, hi ha aquells que afecten la relació amb Europa.

En aquest sentit, el líder de Demòcrates per Andorra va assegurar que Bartumeu encar a li ha de lliurar part de la documentació necessària per fer front a aquestes qüestions. Avui mateix es preveu que hi hagi una nova reunió entre tots dos per ultimar el traspàs de poders.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT