PUBLICITAT

La pressió pot amb la intenció dels comerços del Pas d'obrir l'1 de Maig

  • Iniciativa Publicitària reitera que són contraris a la llei però que finalment només una minoria treballarà diumenge
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Carrié amb d'altres membres de la Iniciativa Publicitària. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Finalment s'han fet enrere. O almenys la gran part dels comerciants del pas de la Casa que a principis d'aquesta setmana s'havien mostrat ferms en la seva convicció d'obrir el proper diumenge, 1 de Maig i Dia Internacional del Treball. La pressió arribada des del moment del seu anunci, tanc per part de l'Executiu com dels sindicats i del propi sector han comportat un canvi d'actitud en la seva rebel·lia contra la legislació d'horaris comercials aprovada a finals de l'any passat.

Finalment no seran la meitat dels comerços del Pas adherits a la Iniciativa Publicitària (actualment l'associació compta amb 130 associats) els que obriran els seus comerços i desafiaran la legislació. El portaveu de l'associació, Jean-Jaques Carrié, va manifestar ahir que seran una minoria els que obriran els seus establiments, «a la nostra associació cadascú és lliure de fer el que vulgui i tinc constància que alguns comerços sí que han reiterat que obriran». Però el propi Carrié, que a principis de setmana optava per obrir, va manifestar ahir que seguint el que dicta la majoria tancarà les portes del seu establiment demà passat.

La Iniciativa Publicitària ha modificat el seu posicionament «per respecte al símbol que representa el Dia del Treball» i també per respecte a la llei aprovada al Consell General. Amb tot, però, ahir van voler reiterar la seva postura contrària a aquesta legislació, demanant una revisió al nou Executiu per tal que aquest dia no sigui d'obligat tancament. «Encara estem a temps de demostrar que tenim la raó», van exposar els comerciants a través d'un comunicat.

És el fet que caigui en diumenge el que ha fet aixecar la veu dels comerciants del Pas. «Tots estem d'acord que per a les empreses, en especial les més petites, suposa una gran dificultat». I van recordar que alguns d'ells es troben en xifres més d'un 20% inferiors a les de l'any passat, tenint en compte que el 2010 «ja era molt pobre». Segons va explicar Carrié aquesta situació ha comportat que «la moral dels comerciants del nucli encampadà sigui encara més baixa» a causa de l'obligat tancament comercial d'aquest dia reivindicatiu.

crítica des del propi sector / El mateix dia de l'anunci dels comerciants del Pas de la Casa van sorgir les primeres crítiques, arribades també des de representants del propi sector. La Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), a través de la seva presidenta, Susagna Venable, va demanar als adherits que complissin la llei, malgrat compartir la reivindicació que l'1 de Maig no ha de ser un dia d'obligat tancament. També va demanar «respecte pel que mani el Govern» l'Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa.

L'endemà van ser els sindicats els que van mostrar-se contraris a la postura, al criticar que els comerciants centressin les seves crítiques per una mala temporada en els tancament de cinc dies puntuals en tot l'any.

Per la seva part, l'Executiu va assegurar que la llei s'ha de respectar i que faria complir-la, aixecant actes en cas que els comerciants decidissin saltar-se-la i obrir els seus establiments. El preu de les sancions és de cinc euros per metre quadrat.

La postura del Govern és que la situació és diferent a la de fa un any, amb la polèmica dels deu diumenges a la tarda d'obligat tancament, ja que llavors es tractava d'un decret.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT