PUBLICITAT

Martí descarta cent dies de gràcia en afers internacionals

  • Els consellers generals elegits a les passades eleccions del 3 d'abril han jurat el càrrec aquest dijous
  • Mateu espera que el Consell aporti a la política "un nou tarannà de conciliació i respecte"
28042011-consell
Els nous conselleres de la sisena legislatura, en l'acte de jurament a la Casa de la Vall, aquest matí.. Foto: ÀLEX LARA
Els consellers generals elegits a les passades eleccions del 3 d'abril han jurat el càrrec aquest dijous al migdia a la Casa de la Vall, acompanyats per una multitud de familiars i d'altres ciutadans que hi ha volgut ser presents. A l'acte no hi ha assistit el conseller general de Demòcrates per Andorra Xavier Montané, de manera que han estat 27 els consellers que han participat a la sessió constitutiva. Durant la sessió s'han elegit per votació els càrrecs de síndic i subsíndica, que han recaigut en Vicenç Mateu i Mònica Bonell, i dels dos secretaris de sindicatura, Carles Ensenyat i el socialdemòcrata David Ríos. El futur cap de Govern, Toni Martí, ha dit en declaracions posteriors a l'acte, que l'endemà del seu nomenament estaran llestos per començar a treballar i que "no tindrem els cent dies de gràcia" concretament pel que fa els afers de les relacions amb Europa.

Cap a les dotze del migdia han començat a arribar els consellers generals, familiars i ciutadans per participar a la tradicional sessió constitutiva del Consell General a la Casa de la Vall. Els 27 membres electes, a falta de Xavier Montané que s'ha absentat, s'han assegut per ordre alfabètic a les butaques de la sala, i han estat presidits fins a l'elecció dels síndics pel conseller general de major edat de la parròquia de Canillo, Martí Salvans, i el conseller general més jove, Carles Ensenyat, que ha actuat com a secretari.

Martí Salvans ha iniciat la sessió adreçant unes paraules als nous consellers per recordar-los la "gran responsabilitat" que assumeixen amb el càrrec. Salvans ha destacat que la gent espera solucions clares i ha emplaçat als consellers a treballar "plegats des del diàleg, la concertació i el consens" per afrontar els reptes interns i externs que té Andorra que han de ser analitzats "amb calma i prudència".

Després de les paraules de Salvans s'ha procedit a fer les votacions per escollir el síndic i el subsíndic, que amb l'única candidatura de Vicenç Mateu i Mònica Bonell, han estat triats per 21 vots a favor i sis abstencions. Un a un, els consellers han recollit el sobre, han entrat al despatx del síndic per introduir la candidatura triada al sobre i han tornat a la sala de plens per dipositar-lo a l'urna. Aquest ritual s'ha repetit novament per triar els secretaris de sindicatura. Amb dues úniques candidatures, la de Carles Ensenyat i la de David Ríos, els dos han estat nomenats cada un amb els vots dels membres del seu partit.

Durant la jornada també s'ha pogut saber que els consellers generals que s'hi dedicaran a temps complet seran, per part del Partit Socialdemòcrata, Mariona González i David Ríos, i per part de Demòcrates per Andorra, Montserrat Gil i Meritxell Mateu. A més, quan el cap de Govern i els ministres siguin nomenats, i prengui possessió del càrrec com a consellera general Sílvia Calvó, ella també tindrà dedicació exclusiva. Tot i que a DA els correspon una quarta persona dedicada per complet a les tasques del Consell, estan esperant a que Sílvia Riba decideixi si vol assumir aquesta responsabilitat.

Per tancar la sessió i fer el jurament dels càrrecs, tots els consellers s'han vestit amb la capa i el tricorni, amb els que seguidament s'han fet la fotografia habitual a les escales de la Casa de la Vall.

Treballar des del primer moment
A la sessió d'aquest dijous ha regnat el sentiment que cal posar-se a treballar immediatament, i així ho ha expressat també el futur cap de Govern, Toni Martí. Ha assegurat que l'endemà mateix que es faci el seu nomenament es podrà començar a treballar amb l'equip, i s'ha referit a les qüestions de relacions amb Europa com les més urgents, indicant que "no tindrem cent dies de gràcia". Sobre aquest tema considera que encara li manca documentació necessària que li ha de trametre el cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu.

Altres qüestions en les que s'haurà de treballar són l'IVA, trobar el consens en els horaris comercials, la llei del sòl,  ajudar les petites i mitjanes empreses i aconseguir la complicitat amb els funcionaris.

El nou síndic general, Vicenç Mateu, en el discurs que ha donat inici a la sisena legislatura, ha dit que espera que el nou Consell General "sapiguem aportar a la política un nou tarannà de conciliació", amb una actitud més flexible i de respecte, per tal que les ganes de treballar i d'entendre's puguin traslladar-se a tota la societat andorrana. En aquest sentit, considera que els polítics "hem de ser els primers a ser capaços d'entendre'ns per sortir de la difícil situació que s'ha viscut durant els darrers dos anys", i perquè "Andorra torni a ser un lloc d'oportunitats". Mateu ha dit que més enllà de l'aritmètica parlamentària "serem els síndics de tothom" i que els nous parlamentaris són un mirall especialment fidel a la societat. Durant el seu discurs, el nou síndic ha fet referència als sis consellers que ja van formar part de la legislatura constituent, i també ha destacat la voluntat de no perdre de vista les preocupacions de la gent del carrer.

El nou síndic general, l'escaldenc Vicenç Mateu, després de la seva elecció juntament amb la subsíndica, Mònica Bonell, ha dit que es tracta d'un repte que agafa amb honestedat, respecte i amb ànim de col·laborar amb les altres institucions de l'estat.

Mateu ha manifestat que per als sis consellers que ja estaven a la primera legislatura 'ens ha estat donada la fortuna d'un nou començament' i espera que l'experiència 'ens hagi fet més savis i prudents'. En aquest sentit, desitja estar a l'alçada dels seus predecessors, amb un nou tarannà de conciliació i menor confrontació, de major flexibilitat i voluntat de pacte, de major capacitat d'escoltar i d'acceptar els possibles errors.

Més enllà del color polític, el nou síndic ha ressaltat que el més important és que es pugui fer un canvi d'estil amb una nova actitud de diàleg, i més tenint en compte la difícil situació que es viu al carrer. També a causa del moment actual, Mateu considera que caldrà reinterpretar les claus de la història de l'andorranitat per obrir-se més a l'exterior, a diferència del que deia el Manual Digest a l'hora de mantenir els "camins bruts i pedregosos".

Per tot plegat, Vicenç Mateu ha expressat la seva voluntat de ser "valents i decidits" i capaços d'unir esforços per recuperar la riquesa i el benestar del país. També ha afegit que aquest esforç s'ha de traslladar al conjunt de la població, que no ha de perdre de vista el bé comú i ha de deixar de banda els egoismes i els privilegis. Els polítics, segons Mateu, no han d'oblidar que "hem estat escollits per la voluntat del poble i que som els seus primers servidors", i que, per tant, hauran de treballar escoltant els neguits del carrer.

D'altra banda, en declaracions posteriors a l'acte, Vicenç Mateu ha dit que les noves instal·lacions del Consell General permetran treballar millor i obrir la institució a la ciutadania, per celebrar actes de tota mena "que facin que la gent entengui que el Consell General també és seu". En aquest sentit, ha avançat que l'organització de la celebració de la Constitució hauria de retornar al Consell General.

La sessió constituient del Consell General.
Vídeo: N.M / M.T.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT