PUBLICITAT

Martí confecciona un Govern de marcat caràcter centrista

  • Saboya serà ministre d'Exteriors i Vila, d'Interior i Justícia; París i Rodríguez, pendents de confirmació
IAGO ANDRE / JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Si fa 15 anys a algú li haguessin preguntat qui podria liderar un Govern format per Jordi Cinca, Gilbert Saboya, Jordi Alcobé, Cristina Rodríguez, Marc Vila, Roser Suñé i Esther París, la resposta hagués estat només una: Òscar Ribas. Però resulta que no, que qui acabarà encapçalant aquest gabinet després de guanyar de forma aclaparadora unes eleccions serà Toni Martí, algú que fa un parell de dècades no hauria format mai part d'un Executiu liderat per Ribas. Però, mirin, deu ser que l'aposta de Martí per fer net amb el passat i jugar la carta del gran centre anava de debò. I és que un cop posades totes les cartes damunt la taula i un cop desvetllats els noms dels set ministres, el futur Govern pot ser qualificat com de centre, fins i tot de centreesquerra en alguns casos concrets que es veuen compensats per alguns noms més propers al centredreta.

Les peces que quedaven per confirmar del futur Executiu –i que es van anar coneixent al llarg del dia d'ahir– reforcen la idea d'un gabinet de centre, més fill dels extints Agrupament Nacional Democràtic, Iniciativa Democràtica Nacional i Nova Democràcia, que no pas del Partit Liberal. Finalment serà Gilbert Saboya qui ocupi la cartera d'Afers Exteriors, a la qual hi podria afegir les competències sobre Turisme. Saboya, destacat membre de l'AND a la dècada de 1990, estava destinat en principi a la cartera d'Economia, però s'ocuparà d'Exteriors un cop constatada la impossibilitat que la diplomàtica Imma Tor s'incorpori al gabinet demòcrata. El de Saboya serà el ministeri clau durant els primers mesos de la 6a legislatura, amb els buròcrates brussel·lesos àvids de domesticar la díscola Andorra.

També ahir es va desvetllar una altra de les incògnites de l'Executiu de Toni Martí: la cartera de Justícia i Interior. En aquest cas serà Marc Vila –ministre d'Exteriors amb Ribas el 1994 i exmilitant crític del Partit Socialdemòcrata– qui encapçali un Ministeri que el 2009 va quedar escindit en dues carteres que ara es tornaran a trobar. Tampoc no és aquest un ministeri fàcil: amb els cossos de Bombers i Policia gelosos en la defensa d'uns drets que alguns no dubten a qualificar de privilegis. A menys que hom es dediqui en cos i ànima al dolce far niente, Interior té molts números de ser un caramel enverinat.

Una altra de les novetats d'ahir va ser l'oferta de Martí a Esther París per fer-se càrrec de la cartera de Benestar i Cultura. En el moment de tancar aquesta edició, la política encampadana –que el 2009 va liderar la llista territorial d'ApC a la parròquia i que va ser cònsol menor fa una dècada– encara no havia donat una resposta definitiva. Com tampoc no és, per ara, del tot definitiu el sí de Cristina Rodríguez a tornar a liderar el Ministeri de Salut. Rodríguez, de marcat perfil tècnic i també provinent de l'època dels Governs Ribas, ja va ocupar aquesta cartera al gabinet de Jaume Bartumeu entre 2009 i 2010.

Macrocartera per a Alcobé / L'assumpció de la cartera d'Exteriors per part de Saboya obria aquests darrers dies un nou repte en la confecció del futur Govern: ¿què fer amb el Ministeri d'Economia? En un principi es va pensar a repartir-lo entre Jordi Cinca i Jordi Alcobé, però finalment tot apunta a que serà aquest últim qui assumeixi la major part de les competències de la cartera que fins ara ha ostentat Claudi Benet. Alcobé, que fa dies ja va ser confimat com a futur ministre d'Ordenament Territorial, assumirà Economia, amb la qual cosa serà responsable d'una de les macroàrees amb més pes del futur gabinet. L'economista canillenc, com la majoria dels seus futur companys al Govern, també arriba a l'edifici administratiu amb una marcada trajectòria centrista, en tant que membre de l'extint CDA i impulsor de Nou Centre i del Partit Reformista.

Els dos noms que no s'han mogut de les previsions incials són els de Jordi Cinca i Roser Suñé. Cinca, que va ser secretari del Govern Ribas i va militar a ND i al PS, assumirà Presidència i Finances amb competències sobre Funció Pública. Suñé, tal vegada el membre del futur gabinet més vinculada a l'etapa liberal –va ocupar diversos càrrecs als Executius de Marc Forné– es farà càrrec de la cartera d'Educació, que torna a quedar escindida de la de Cultura, a diferència del que ha succeït durant aquests dos darrers anys.

A falta que s'acabin de confirmar alguns noms, Martí ha assolit l'objectiu que s'havia marcat: tancar els noms dels futurs ministres abans de l'inici de la sisena legislatura, que comença oficialment avui a les 12 del migdia amb la constitució del Consell General sortit de les urnes el 3 d'abril. Els noms dels secretaris d'Estat i directors encara hauran d'esperar uns dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT