PUBLICITAT

L'Observatori de Riscos Laborals vol «canviar els hàbits» al treball

  • El nou ens vol ajudar els empresaris en l'aplicació de les lleis i conscienciar de la necessitat d'adoptar mesures
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pep Manzano i Aureli Arribas moments abans de presentar l'ORLA ahir Foto: ÀLEX LARA

L'Observatori de Riscos Laborals d'Andorra (ORLA) neix amb la voluntat d'ajudar i conscienciar en l'aplicació del paquet de lleis laborals –Codi de Relacions Laborals, Llei de llibertat sindical i Llei de seguretat i salut en el treball–, però sense oblidar les dades i els informes de sinistralitat. L'ORLA parteix de la idea que la sinistralitat laboral «no és un problema de lleis, sinó d'hàbits», tal com va apuntar el director del nou organisme, Aureli Arribas. Així, l'objectiu a llarg termini és el de reduir la sinistralitat canviant els hàbits d'empresaris i treballadors.

En aquest punt, el director de l'ORLA i el director de recursos humans de Pyrenées i membre de la junta de la Confederació Empresarial (CEA), Pep Manzano, van parlar de «corresponsabilitat». Així, entenen que tant l'empresari com el treballador han d'adoptar les mesures necessàries per reduir els riscos. Si l'empresari no dóna la formació necessària als treballadors o del material de protecció necessari, és responsabilitat del professional reclamar que s'adoptin les mesures escaients. De fet, la Llei de seguretat i salut en el treball ja preveu sancions per als treballadors que no facin ús del material de protecció que l'empresa posi a la seva disposició.

Tant Arribas com Manzano van insistir que cal sensibilitzar en el sentit que la prevenció dels riscos laborals «no és un cost», sinó que té una rendibilitat directa i una altra d'indirecta. Per il·lustrar la primera, Manzano va exposar que les baixes laborals suposen «hores perdudes» amb les que es podria donar «un millor servei». Arribas va comentar que indirectament, la no aplicació de mesures de prevenció de riscos laborals també té costos a nivell d'imatge de país. Així, va posar l'exemple d'accidents laborals que han tingut ressò mediàtic més enllà de les fronteres. D'altra banda, el director de l'ORLA va manifestar que «tothom ha d'entendre que és un factor de competitivitat» i que l'aplicació de la Llei de seguretat i salut en el treball –que demana no es retardi massa més– representa un «avantatge competitiu, un valor afegit i una garantia per a l'usuari».

En relació al retard que hi ha en l'aplicació d'aquesta llei, Manzano va criticar que no s'hagi fet prou sensibilització i va comentar que «no se li ha donat [a la Llei] la importància necessària des de bon principi», com demostra, segons entén, el poc desplegament reglamentari que se n'ha fet.

Per tot plegat, tant Arribas com Manzano van insistir que l'aplicació de les Lleis laborals és «un precepte bàsic» per posicionar-se com a país en l'àmbit de la seguretat en el treball, i també van recordar que quan es parla del nombre d'accidents, «darrera hi ha persones».

L'ORLA, a més de treballar en la sensibilització i ajudar als empresaris en l'aplicació de les lleis, també elaborarà un informe anual de sinistralitat, valorant les dades tant públiques com les que puguin fer arribar les entitats privades. Igualment, l'entitat es dotarà d'un consell assessor independent que analitzarà i definirà les tasques a desenvolupar des de l'ORLA, així com proposarà temes de debat al voltant de la seguretat i la salut en el treball.

D'altra banda, aquest organisme suplirà «llacunes» que té la Llei, des del punt de vista de Manzano, com la manca d'un institut de seguretat i salut en el treball. A més, segons el directiu de recursos humans, va exposar que servirà per donar resposta als «neguits» expressats per l'empresariat: d'una banda per resoldre els dubtes que generen les lleis laborals, i de l'altre pot esdevenir un «fòrum» on intercanviar les experiències. En definitiva, és cosa de tots que «l'ORLA sigui útil, necessari i finalment imprescindible», segons Manzano.

L'origen de l'ORLA / L'ORLA neix fruit de la iniciativa privada, però amb vocació de servei públic. Per l'empresa responsable, Assegurprevenció, és una manera de «retornar a la societat andorrana la confiança» que els seus clients li donen, segons va manifestar Arribas. D'altra banda, el director de l'ORLA va assegurar que aquest nou organisme és vist «amb bons ulls» per part de les institucions, amb qui confia col·laborar. De fet, Arribas va exposar que entre les actuacions que vol desenvolupar l'ORLA hi ha les campanyes de sensibilització i d'informació, que es volen dur a terme de la mà amb el Govern i d'altres actors. A més de la col·laboració del sector públic, l'ORLA confia comptar amb la participació de tots els actors implicats, també d'altres assessors privats. L'evolució de l'ORLA «ha de buscar la confluència de tots els estaments», va sentenciar Arribas. La presentació d'aquest nou organisme es va fer ahir, aprofitant que avui es celebra el Dia internacional de la seguretat i la salut en el treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT