PUBLICITAT

Poc optimisme de participació al primer 1 de Maig festiu

  • L'USdA recorda als treballadors que tenen «molts aspectes a reivindicar»
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Serni, Espinosa i Asensio presenten la manifestació, ahir Foto: ÀLEX LARA

L' 1 de maig del 2011, Dia Internacional del Treball, serà recordat com el primer d'obligat tancament per llei (la d'horaris comercials aprovada aquest desembre). La Unió Sindical d'Andorra (USdA) voldria que aquesta nova situació permetés recordar també la manifestació d'aquest diumenge com la més multitudinària, però a quatre dies de la seva celebració domina més el pessimisme que l'optimisme. El fet que l'1 de maig caigui en cap de setmana, després d'una Setmana Santa de llargues jornades laborals i en una setmana on no hi han escoles, fa que els organitzadors no confiïn en reunir a un grup de persones molt superior al centenar de l'any passat.

L'USdA, de la mà de la seva primera secretària, Maria José Espinosa, i del responsable de relacions internacionals, Lauren Serni, van presentar ahir els actes reivindicatius de l'1 de maig, que com cada any constarà d'una manifestació, de la lectura d'un manifest i d'una botifarrada popular. Aquest any compten, a més, amb la cooperació de la Plataforma Sindical de funcionaris comunals.

Espinosa va fer ahir una crida a la convocatòria, recordant als treballadors del país que tenen «moltes coses a reivindicar», la majoria d'elles relacionades amb l'actualització del marc legal de les relacions laborals. Segons la primera secretària, «ens sobren els motius, ja que estem igual que fa deu anys». Amb tot, però, va reconèixer que un dels aspectes que condicionen el poder de convocatòria és la pressió empresarial que encara existeix, i més en temps de crisi. «Manifestar-se a Andorra no és una qüestió neutre, encara té conseqüències negatives», va assegurar.

‘No' al debat pel canvi de la llei / Davant les queixes d'alguns comerciants (sobretot arribades des del Pas de la Casa), pel fet que l'1 de maig sigui d'obligat tancament, el sindicat es mostra contundent. Christian Asensio, portaveu de la Plataforma Sindical, va manifestar que l'aprovació de la llei «va ser un pas endavant» i que si ara el nou Executiu decideix escoltar les queixes dels comerciants «seria tornar enrere». Espinosa, per la seva part, va recordar que la llei només obliga a tancar cinc dies en tot l'any i que si «el problema del sector se centra en el tancament d'aquests dies és que aquest és més gran del que ens pensem».

Cara una possible modificació del dia festiu de l'1 de maig quan aquest caigui en cap de setmana, l'USdA ho deixa en mans de la negociació entre empresaris i treballadors i sempre que aquest darrer estigui d'acord en treballar l'1 de maig i fer festa dies posteriors.

Tornant a l'anàlisi del canvi de Govern, el sindicat considera que aquests dos anys, i amb l'inici de les taules de treball, que han permès asseure a una mateixa taula a sindicats, empresaris i l'Executiu, ha representat un «canvi de tendència», segons Espinosa, «i demanem al nou Govern que no ho freni».

UNA CAPÇALERA SINDICAL / L'UsdA va informar que de moment encara no hi ha confirmada la presència d'integrants dels Verds i del Partit Socialdemòcrata a la manifestació, tot i que se'ls convidarà. Malgrat tot, Espinosa aposta per una «capçalera amb més presència sindical». Els que ja han confirmat que vindran tot i que no han volgut participar en l'organització de l'esdeveniment és l'altre sindicat nacional del país, el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), «ens hagués agradat que hi fossin», va lamentar Asensio. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT