PUBLICITAT

La meitat dels comerços del Pas amenacen d'obrir l'1 de maig

  • La Iniciativa Publicitària manifesta que cal compensar la mala temporada mentre que la FACA demana complir la llei
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Comerços del Pas es reivindiquen en contra de la mesura del Govern de tancar vuit diumenges a la tarda, el maig de l'any passat Foto: ORIOL LLAURADÓ

La polèmica pels horaris comercials torna a estar sobre la taula i amenaça de generar nous capítols de controvèrsia entre el sector i l'Executiu. Malgrat que la màxima representació dels comerciants, la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), demana als seus integrants que respectin la llei pel que fa al proper 1 de maig, dia festiu i d'obligat tancament, la localitat encampadana del Pas de la Casa amenaça d'oposar-s'hi. Així ho va assegurar ahir el portaveu de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, en nom dels 150 establiments adherits. Segons va manifestar, «al voltant de la meitat dels afiliats volen obrir els seus comerços aquest diumenge», incomplint així la llei.

Carrié va explicar que durant l'última trobada entre els integrants de la Iniciativa Publicitària «el 100% es va mostrar contrari a la llei» d'horaris, aprovada a finals de l'any passat, i la qual dicta que l'1 de maig no es pot treballar. L'associació ha donat carta oberta als seus afiliats perquè decideixin si obriran o tancaran aquest diumenge. A més, han contractat a un advocat perquè els informi de tots els punts de la llei i de les possibles conseqüències en cas que s'optés a obrir, una informació que han tramès a tots els comerciants de la localitat.

Compensar la mala temporada / La multa per obrir un comerç l'1 de maig és de cinc euros el m2, va explicar el portaveu de la Iniciativa Publicitària. La sanció econòmica, en alguns casos, seria inferior al que podríem guanyar en cas que obrissin el proper diumenge. Carrié va explicar que la situació dels empresaris del Pas és molt delicada i que alguns d'ells estan facturant «un 30% per sota de fa un any». L'obertura aquest diumenge es planteja com una manera d'intentar salvar la temporada, va exposar l'empresari, afegint que «no ens podem permetre tancar».

Amb tot, però, des de la Iniciativa Publicitària van reiterar que comparteixen amb el Govern el treball per intentar conciliar la vida laboral amb la social, així com l'obligatorietat de fer descansar als treballadors alguns diumenges. Però aquestes mesures passen per «les rotacions dels empleats» i no per tancar els diumenges. va exposar Carrié, «hem de tenir respecte pels clients i estar sempre oberts».

Revisió de la llei / Iniciativa Publicitària confia que el nou Executiu, de Demòcrates per Andorra, revisi la llei i elimini l'obligació de tancar l'1 de maig. Una postura que comparteix la FACA i que de fet ja va ser tractada amb Antoni Martí durant les trobades de la campanya electoral. Amb tot, però, i malgrat no compartir el que dicta la llei, la FACA va demanar ahir el compliment d'aquesta: «s'ha de respectar la llei», va manifestar Susagna Venable, la presidenta de la federació. Venable va assegurar que la seva postura és tancar però que tothom «és lliure de fer el que vulgui». Amb tot, va informar que a part dels comerciants del Pas no havien rebut cap informació sobre d'altres nuclis que s'afegissin a la mesura encampadana.

Per la seva part, l'Associació de Comerciants i Veïns del Pas de la Casa també va considerar que cal exigir el «màxim respecte pel que mani el Govern», va exposar la gerent de l'associació. Antonieta Vila. Malgrat això, asseguren que entenen la postura de bona part dels comerços del nucli, els quals necessiten «compensar els mals resultats de Setmana Santa». Segons Vila, el fet que els comerciants tanquin les botigues un diumenge «malmet la imatge» i «confon» als visitants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT