PUBLICITAT

El PRA descarta seguir en solitari i es dissoldrà en el futur DA

  • El PLA es reuneix la setmana vinent per decidir què fer en l'escenari posterior al 3-A
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Reunió de la junta gestora del PRA a l'antic local del CDA, avui seu de DA, l'octubre de l'any passat Foto: TONY LARA

El Partit Reformista (PRA) no seguirà amb el seu procés de consolidació, inciat l'estiu passat, i es dissoldrà en el futur partit que –segons totes les previsions– ha de ser Demòcrates per Andorra (DA). El raonament és senzill: si DA s'ha de consolidar com a partit, no té sentit acabar de consolidar el PRA. Queda, però, per veure què farà una altra de les parts implicades en el projecte demòcrata, el Partit Liberal, que la setmana vinent celebrarà una reunió del seu staff per començar a perfilar el futur en l'escenari sorgit de les eleccions del 3-A.

Durant la campanya ja va sorgir la qüestió entre les files demòcrates sobre el futur de la plataforma. ¿Què era millor, constituir-la com una coalició de partits o consolidar-la com un sol partit? Els impulsors del PRA, amb Gilbert Saboya i Estanislau Sangrà al capdavant –i Ladislau Baró en aquella discreta segona fila des de la qual es fan i es desfan tantes coses– estaven disposats a jugar en qualsevol escenari: si les altres parts de DA volien fer el seu propi partit i mantenir-se com una coalició ells seguirien endavant amb el PRA. Si s'optava per la via del partit únic, el PRA es dissoldria en DA. Un cop constatat que tant Toni Martí com Jordi Cinca eren partidaris de fer un sol partit, el PRA tenia el camí marcat.

Per a molts dels impulsors del projecte reformista, DA és l'estació d'arribada d'un trajecte que va començar amb la confluència de Nou Centre i el PLA sota el paraigua de la Coalició Reformista –un paraigua que va haver de suportar no poques tempestes, externes i internes–, el PRA era una segona estació, però l'estació final és DA. En certa manera, per als ideòlegs del PRA, DA s'assembla més al que es volia que fos el PRA que no el PRA en si mateix. Ja se sap que la partitologia –entesa com la ciència que estudia les formacions polítiques i que a Andorra tindria no pocs experts– és una disciplina frontera amb la metafísica. El cas és que DA és una formació més àmplia i més oberta al centreesquerra que el PRA per ell mateix.

Un cop Toni Martí, el PRA i el cinquisme ja tenen clar que han de consolidar DA com a partit cal veure què farà la tercera pota de la plataforma: el Partit Liberal. De fet, diversos membres del PLA ja formen part del PRA i estaven distanciats de la formació liberal. La reunió de l'staff de la setmana vinent haurà de servir per decidir què fer amb el futur d'un partit que ha aconseguir reduir sensiblement el deute preocupant que arrossegava.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT