PUBLICITAT

Riestra vol la unió de xarxes d'aigua per a aquest any

  • Segons el conseller de la capital, l'únic que falta és «voluntat política»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El conseller d'Higiene i Medi Ambient del Comú d'Andorra la Vella, Toni Riestra, espera que a final d'any s'hagi completat la interconnexió de les xarxes d'aigua d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Aquest ha de ser el pas previ a la possible creació d'una societat de gestió conjunta, segons va explicar el conseller en declaracions a l'ANA. Segons Riestra, aquesta interconnexió és fonamental per a una gestió «més eficient dels recursos», a la vegada que ha de facilitar als usuaris un servei òptim. L'objectiu es continuar mancomunant serveis, com ja s'ha fet amb la recollida de cartró i vidre. En aquest cas, i en el període de quatre anys, la gestió conjunta de la recollida selectiva suposarà un estalvi de més de mig milió d'euros entre els dos comuns.

Toni Riestra va recordar que, quan es van fer les obres del carrer de la Unió, que delimita les dues parròquies, ja es va deixar tot llest per tal de fer en el futur la interconnexió de les dues xarxes. «Es va preparar una zona d'interconnexió, amb la construcció d'un recipient de formigó i una galeria de serveis», va assenyalar Riestra. La unió definitiva va quedar ajornada per a una segona fase, per a la qual només falta «voluntat política i una inversió relativament petita», que es podria fer dins d'aquest mateix 2011 si es fa entrar «en l'àmbit de les prioritats» dels dos comuns.

El conseller comenta que, després de fer la unió de les xarxes, s'haurà de «passar a fer proves perquè és un assumpte complex». De fet, hi ha algunes qüestions tècniques, relacionades amb les pressions, les quals, segons Riestra, fan que «no estigui al 100% garantit que l'abastiment es pugui fer sense problemes». En aquest sentit, el conseller va dir que no hi hauria impediments fer l'abastiment d'Escaldes-Engordany a Andorra la Vella, però a l'inrevés, des d'Andorra la Vella fins a Escaldes-Engordany, probablement seria dificultós fer arribar l'aigua més enllà de la plaça Santa Anna, per a la qual cosa es necessitaria algun tipus de «sistema intermedi de bombeig».

Aquesta interconnexió de les xarxes d'aigua potable està prevista per la possibilitat que, en un futur, alguna de les dues parròquies tingui problemes d'abastiment en «situacions d'emergència». La xarxa escaldenca és de gestió privada,mentre que la de la capital és publica. Per a Riestra, «l'ideal seria acabar creant una societat pública o participada per privats, que gestionés les dues xarxes de forma unitària i així es guanyés també en recursos perquè uniríem béns hídrics, oferint més eficiència i seguretat a les dues parròquies».

Mancomunar serveis / Mancomunar serveis s'està convertint en un mètode per a la reducció de costos, com és el cas de la recollida selectiva de cartró i vidre. «No té sentit que Escaldes contracti segons quins serveis per la seva banda i nosaltres per la nostra, quan veritablement els camions que fan el servei de recollir el cartró s'estan creuant en alguns carrers limítrofs com el de la Unió», va afirmar Riestra. L'últim any, aquesta gestió conjunta va suposar un estalvi de 70.000 euros al Comú de la capital.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT