PUBLICITAT

Casamajor s'enrola a l'adaptació te/levisiva de 'Terra Baixa'

  • L'actor encarna Xeixa en una 'telemovie' dirigida per Isidro Ortiz i coproduïda per TV3
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casamajor, en el paper de Ferriol a l'aclamada Pa negre Foto: EL PERIÒDIC

La llàstima és que no podrà cridar allò tan visceral, tan nostrat, d'«He mort el llop», probablement el moment culminant de la dramatúrgia catalana: el paper de Manelic se'l va endur Ernest Villegas –el Guilem d'Infidels, per entendre'ns. Roger Casamajor s'haurà de conformar amb el paper de Xeixa, un personatge si es vol secundari –només apareix al primer acte del drama– però decisiu en la trama de Terra Baixa: Xeixa és l'únic dels pagesos de Sebestià –ja saben, l'amo, el llop, el dolent de l'obra encarnat aquí per Francesc Orella– que li planta cara, es nega a assistir al casament del Manelic i la Marta –sap que no es tracta més que d'un matrimoni de conveniència per salvar l'honorabilitat de l'amo– i paga cara la seva gosadia. Sebestià el fa fora de la Terra Baixa.

Un bombonet per a Casamajor, que roda aquests dies al Vallès Oriental i al Berguedà la primera adaptació televisiva del celebèrrim drama d'Àngel Guimerà. Es tracta d'una coproducció entre Televisió de Catalunya i Fausto Produccions, i està cridat a convertir-se en la primera entrega de Clàssics catalans, ambiciós projecte que pretén adaptar al format telemovie els textos fonamentals del teatre català. La direcció de Terra Baixa ha recaigut en Isidro Ortiz (Fausto 5.O), i el repartiment el completen Marina Gatell, l'Enriqueta de Pa negre, en el molt agraït paper de Marta; Marina Comas, la Núria de Pa negre,una altra vegada, que torna a fer de Nuri; i Òscar Rabadan, el Fermín de Bandolera (hi fa el paper de Mossèn). Atenció al monumental elenc de secundaris, amb presència destacada de Joan Pera i Mercè Arànega, que donen la mesura de l'ambició d'aquesta Terra Baixa que fuig del model del teatre filmat d'Estudio 1 –el recordadísism espai de TVE– i aposta per un llenguatge més cinematogràfic i adaptat als gustos del televident contemporani.

Pel que fa a Casamajor, Terra Baixa suposa el retorn a la televisió, el seu medi natural els últims temps i on ha encadenat la telemovie Clara Campoamor: la mujer olvidada (TVE), i la tercera temporada d'Infidels, a TV3. A més, no deixa –ni que sigui per la via de l'adaptació–el teatre, on també s'ha prodigat últimament amb Pedra de tartera i Haikus d'Arinsal. D'altra banda, el seu web (www.rogercasamajor.com) acaba d'incorporar la possibilitat de visionar alguns dels seus treballs, co ara els curts Espiz i Clown, així com Clara Campoamor. Mereix una visita.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT