PUBLICITAT

L'aplicació de l'IRNR evidencia buits legals que caldrà regular

  • Les rendes obtingudes als bingos no apareixen a la llei i d'altres com les pensions es preveuen retocar
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Assistents a una conferència de Crèdit Andorrà sobre l'aplicació de l'IRNR Foto: TONY LARA

Quan ha passat menys d'un mes des de l'entrada en vigor del nou Impost de Renda de no Residents (IRNR) i amb la multiplicació de les consultes particulars que en els darrers 10 dies s'han registrat en els departaments encarregats d'informar sobre el nou tribut, s'ha descobert que la llei pateix algunes mancances o buits legals què hauran de ser modificats. Encara falten dos mesos perquè que comencin a registrar-se les primeres declaracions trimestrals sobre la renda d'aquest impost que hauran de presentar-se al departament de Tributs o de Duana del Govern, però els responsables d'aquestes àrees han detectat algunes premisses que o bé no es contemplen en la llei o bé poden tenir altres interpretacions i hauran de ser modificades.

Així un dels buits legals que no contempla el text de la llei és la renda que s'obté de premis de jocs de l'atzar com el bingo. Si un turista ve i guanya 50 euros al bingo haurà de declarar o retornar els cinc euros corresponents a la retenció del 10% que obliga aquest impost. La llei marca com a exempts de l'impost algunes rendes obtingudes a través de premis com els literaris, artístics o científics però en cap cas parla de les rendes obtingudes per jocs de l'atzar i d'altres.

Des dels departaments també parlen d'algunes possibles modificacions en algunes qüestions relacionades en les pensions de la CASS. La llei també marca com exemptes de l'impost aquelles prestacions reconegudes en la seguretat social com a conseqüència d'incapacitat permanent absoluta o invalidesa greu. Però altres pensions rebudes són les que han despertat dubtes que no respon la nova llei.

80 visites a empreses/Aquest rotatiu va informar després d'una setmana de l'aplicació de l'IRNR la manca de consultes que s'havien produit als departaments de Tributs i de Duana. Davant d'aquesta manca d'interès els responsables van organitzar un conjunt d'accions dirigides a les empreses destinatàries de serveis de no residents per informar-los de les obligacions de retenció del 10%, en general que suposa l'aplicació de l'impost. Durant dues setmanes han estat vuitanta les visites realitzades als possibles responsables solidaris del deute tributari, que són el pagador dels rendiments meritats a favor dels obligats tributaris, el dipositari, el mandatari o el gestor dels béns.

Unes visites en les que els mateixos experts i tècnics del Govern han tingut la grata sorpresa de què la gent «estava informada i assabentada, això sí gràcies a la premsa i les conferències que la setmana passada van realitzar diverses empreses consultores en entitats financeres del país», va explicar Raül Bartolí, director adjunt de Procediments Duaners.

SESSIONS PERSONALITZADES / A més de les iniciatives privades d'assessorar sobre l'IRNR amb àmplies reunions per a diversos sectors econòmics del país, la Duana andorrana ofereix a totes les empreses andorranes la possibilitat de rebre una sessió informativa individualitzada sobre aquest impost. El contingut d'aquestes sessions està encaminat a oferir un coneixement general dels seus principals conceptes així com una explicació detallada dels formularis.

Tant la Duana com el departament de Tributs han experimentat una notori augment de demandes d'informacions després que es fes públic pels mitjans de comunicació la repercussió d'aquest nou impost. Amb tot els responsables d'aquests departaments opinen que aquest augment d'interès està «dins de la normalitat».

Per altra banda, la difusió de la informació sobre l'impost és present també a les pàgines web corresponents del govern com és la de www.duana.ad o www.finances.ad. En aquestes web també es poden consultar els dubtes més representatius de diferents particulars que han realitzat a través d'internet amb les respostes escaients i que el departament de Duana ho publica a la seva web per tractar-se de les consultes més repetides o que puguin afectar a un determinat sector de la societat.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT