PUBLICITAT

Els joiers temen nous robatoris, tot i confiar en el Servei de Policia

  • Cops com el patit per Cellini deixen empremta en els professionals del sector
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un vigilant d'una empresa privada contempla els treballs per restaurar la reixa blindada feta malbé pels lladres Foto: TONY LARA

Les joieries del país viuen els darrers dies amb certa inquietud després de l'espectacular robatori a la joieria Cellini d'Andorra la Vella. Si bé la majoria confien en el treball de la Policia, els empleats que estan de cara al públic mantenen cert recel respecte el nivell de seguretat als carrers del Principat. Alguns joiers del centre de la capital afirmen que en aquest treball sempre es viu «amb estrès», d'altres es refugien en la idea que els cops com el de la Cellini «passen de matinada», però també hi ha qui pensa que «qualsevol cosa pot passar» i més en temps de crisi econòmica.

La majoria de joiers consultats per l'ANA van preferir mantenir l'anonimat, però sí que van comentar la impressió que els ha deixat el recent atracament a la joieria Cellini, cas sobre el qual hi ha secret de sumari i que, de moment, ha suposat la detenció d'un dels integrants de la banda, mentre que la resta haurien fugit del país travessant les muntanyes –tenien formació paramilitar. En aquest robatori, els lladres s'haurien endut mercaderia per un valor força elevat i causat importants destrosses.

Una joiera d'un establiment de la capital sosté que en aquesta feina «sempre es viu amb estrès». La mateixa professional va comentar que fa molts anys que treballa en el sector a Andorra i que sempre hi ha un neguit «pel que pugui passar». En el seu cas, havia treballat en una joieria on una dependenta va ser encanonada amb una pistola anys enrere en un atracament a la llum del dia, segons va explicar. «Cops com el de la joieria Cellini ens deixen impactats», va afegir.

En d'altres establiments s'opina que la Policia fa la seva feina i no és necessari patir. «Tenim plena confiança en la feina que fa la Policia», va afirmar un joier del centre d'Andorra la Vella. Ara bé, va reconèixer que «sempre pot passar de tot, però de moment estem tranquils aquí».

En una de les botigues Cartier de la capital, a la plaça de la Rotonda, la joiera Pilar García va explicar que «personalment, en el moment que estic treballant, no tinc por perquè aquesta botiga està molt oberta al carrer i la Policia es mou molt per aquí». Així mateix, va assenyalar que a la nit «hi ha un sistema de seguretat bastant bo i, en principi, seria difícil que entressin». Però malgrat tots els sistemes i la confiança en el cos policial, García tampoc està del tot tranquil·la a la seva feina. Va reconèixer que «el que més por em fa és que m'entrin dues persones, que els estigui mostrant alguna cosa i que se'n vagin corrents». D'altra banda, va afegir que els agents del Servei de Circulació comunal sempre els ofereix seguretat complementària en patrullar sovint per la plaça. Però totes les mesures de seguretat que es puguin adoptar són poques, i per això també «és estrany que es quedi un dependent sol i, a més, el carrer està molt transitat».

La crisi fa augmentar la por / La situació econòmica actual és també un dels motius pels quals alguns joiers senten «més temor ara que abans», va explicar García. «A les botigues grans sempre desapareixen coses perquè és clar, ells ja saben on entren a robar», va afegir, tot assenyalant que les joieries també han de treballar de forma organitzada, amb una clau per a cada vitrina i «mostrar el mínim a segons qui t'entri».

Algunes joieries, a banda de càmeres de videovigilància, compten amb guarda de seguretat a la porta d'accés. Una joiera en un establiment amb seguretat personalitzada va comentar que aquesta prevenció els ofereix «més seguretat». D'altra banda, va manifestar que «qui vulgui atracar a cara descoberta s'arrisca molt perquè aquí ho tenim tot controlat per càmeres de vigilància». Amb tot, sempre existeix el «temor» a algun atracament perquè, a més, al Principat d'Andorra «ja se n'han produït uns quants».

Cal recordar que l'agost passat va ser la joieria Richard del Pas de la Casa la víctima d'uns assaltants que es van endur mercaderia per un valor total al voltant dels 250.000 euros. En aquest robatori, els lladres van provocar alguns incendis en vehicles com a maniobra per despistar el Servei de Policia. En el robatori a Cellini, els delinqüents també van ocasionar alguns incendis en vehicles i contenidors, a més de barrar el pas mitjançant una cadena a l'avinguda Meritxell, a l'alçada de la plaça de la rotonda.

Anant encara més enrera en el temps, la mateixa joieria Cellini ja va patir un robatori l'any 2004. En aquella ocasió, igual que en la d'aquest abril, els lladres van forçar la reixa per entrar a la galeria, d'on es van endur la mercaderia que més els va interessar trencant diferents vitrines.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT