PUBLICITAT

Els pics de forma

PER RAFA MORA
Periodic
Dalt, Zamora, del River, i a la galeria, Paulinho, del BP Andorra, que fan front a la recta final de la temporada i per últim, Sallés i Albós, que tenen en ment fer un bon paper als Jocs dels Petits Estats de Liechtenstein Foto: ÀLEX LARA

La gran feina dels preparadors físics és trobar el punt de forma dels esportistes, una cosa que sembla fàcil però que de cap manera ho és, fonamentalment perquè cada jugador, cada cos humà, és un món, i depèn fins i tot de certs barems perquè el preparador faci una planificació determinada. Últimament s'ha parlat molt del rendiment d'alguns equips, però tot té una explicació.

Cada preparador té una manera de treballar. No ho fa de la mateixa manera Miguel Ángel Rodellar, que està al capdavant del BC River Andorra, que Carles Font, que porta el dia a dia de l'equip de curses de muntanya de la FAM. S'estudia l'esport que es practica, l'atleta, els objectius de la temporada, les proves. Tot. Una vegada conegut tot això, i infinits detalls més que influeixen, es fa un pla de treball que inclou intensitats, pulsacions, watts, alimentació, percentatges de greix, sèries i tot un seguit de paràmetres que tenen com a objectiu posar en forma l'equip o l'esportista individual que tens al teu càrrec. Una feinada, que ho sàpiguen.

Dit això, voldria parlar del BC River Andorra, que ens ha donat una imatge decebedora en els últims partits de la fase regular de la LEB Plata, però que segons diuen des del club, el punt de forma, el que es coneix com el pic de forma, l'han de tenir ara per al play-off. Tota l'afició, entre els quals m'inclouré sense cap mena de dubte, així ho esperem, perquè sí que és cert que la davallada física, global per ser exactes, ha estat forta, i en cap moment ha donat la sensació de ser un equip superior com ho ha estat, per exemple, el Knet Rioja, que ja és de LEB Or i que a cada partit deixava ben clar que només un mal dia podia fer que perdessin. El River no ha donat mai aquesta imatge, i per tant, hem de pensar tots en què ara amb el nou pic de forma, tot serà diferent.

Però això dels pics afecta a tots els esportistes. Per exemple, el BP Andorra està immers en una situació similar a la del River, tot i que encara resten tres jornades per als play-off. A nivell individual, els Jocs dels Petits Estats són una fita important per qualsevol andorrà, i per obtenir medalles a Liechtenstein molts han dedicat dures hores d'entrenament per treballar el pic de forma. Per posar uns exemples, parlarem de Laura Sallés, la judoka que dóna cada vegada més alegries al judo del Principat, que no s'amaga en cap combat, ja tingui al davant a la mateixa campiona del món mundial mundialíssim o a Satanàs. Ella treballa per ser la millor, i Liechtenstein és l'objectiu.

Similar és el cas de David Albós, ciclista que vol un metall en la prova de crono individual dels Jocs i que ha dedicat gran part de la temporada d'hivern a l'esquí de muntanya, on ha arribat en un extraordinari pic de forma a la part final de la temporada. Si mirem el calendari, el treball és bo, perquè ara per als Jocs resta un mes, temps suficient per tornar a baixar i agafar de nou un altre pic de forma que el porti a ser un bou en competició quan s'hi juguin les medalles. Són els pics de forma, una cosa tan senzilla i tan complicada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT