PUBLICITAT

La UH alerta que la millor ocupació no es tradueix en més facturació

  • Armengol assenyala que molts establiments van abaixar els preus i van llançar ofertes més o menys puntuals
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup nombrós de turistes a les portes de la recepció d'un hotel de cinc estrelles Foto: TONY LARA

La Unió Hotelera d'Andorra (UHA) està d'acord amb les dades fetes públiques pel Departament de Turisme del Govern i recollides a la Síntesi d'indicadors socioecònomics de BPA per a l'any 2010, en el sentit que les pernoctacions van augmentar respecte al 2009 i també que l'estada mitjana dels turistes es va recuperar fins als 2,89 dies. No obstant això, el president de l'entitat hotelera, Àlex Armengol, alerta que la millor ocupació de l'últim any no es tradueix necessàriament en un augment del volum de facturació, ja que els preus de les habitacions han anat a la baixa.

Armengol no és gaire optimista a l'hora de valorar la marxa dels negocis al sector hoteler. Tot i que la síntesi d'indicadors feta per BPA mostra una lleu recuperació –l'augment de pernoctacions respecte a l'any 2009 trenca la tendència negativa que es venia registrant des del 2007–, el president de la UHA posa l'accent en el fet els establiments han abaixat els preus de les habitacions, amb ofertes més o menys puntuals per atraure la clientela, de manera que més nits venudes no signifiquen un augment de la facturació. «A més, cal tenir en compte que els costos han anat en augment, de manera que el marge de benefici cada vegada és més reduït», va puntualitzar Armengol, en declaracions a aquest rotatiu.

El problema de la sobreoferta / Una altra tendència que reflecteixen els indicadors és l'augment de places en establiments hotelers de quatre i cinc estrelles, que suposen més d'un 45% sobre el total de l'oferta hotelera al país. La millora progressiva de la qualitat dels hotels respon, segons Armengol, a un esforç que s'ha fet els últims anys i que no se circumscriu, per tant, a l'any 2010.

Però l'augment d'aquest tipus de places, en hotels de quatre i cinc estrelles, tampoc no té una lectura necessàriament positiva. Si bé és cert que la UHA aposta clarament per millorar el producte que s'ofereix als clients –infraestructures i serveis–, l'entitat està preocupada per la «sobreoferta» que hi ha al Principat. Una sobreoferta, els efectes negatius de la qual es fan més evidents davant de «la feblesa de la demanda» –una percepció recollida per les últimes enquestes de conjuntura econòmica de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. A més, a causa de la forta estacionalitat del turisme, l'excés de llits es manifesta encara de forma més dramàtica en temporada baixa.

El nombre de llits en establiments de quatre i cinc estrelles va augmentar un 2,5% respecte al 2009. Per contra, els d'una i dues estrelles van continuar la seva davallada, amb un 7,2% menys de places respecte al 2009. Aquest tipus de places ja només representen el 16,9% del sector, fet que demostra la conversió del sector de l'hoteleria capa estàndards de major categoria.

Els hotels de tres estrelles són els que es van mantenir més estables i representen, a l'actualitat, el 37,4% de l'oferta hotelera, amb un total de 12.626 places.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT