PUBLICITAT

La construcció ha perdut onze empreses des de l'inici de la crisi

  • El sector compta actualment amb 301 companyies i l'ACODA pronostica més tancaments per aquest any
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

El sector de la construcció segueix sense recuperar-se. Des de l'inici de la crisi econòmica, ara farà al voltant de tres anys, el sector ha caigut en un espiral negatiu que es manifesta en la caiguda de metres quadrats d'obra adjudicada i d'ingressos al respecte. Com a conseqüència, una part important d'empreses relacionades amb la construcció han hagut de tancar les seves portes. En els últims tres anys, la diferència entre les obertures i tancaments al sector és negatiu. Segons va explicar el nou gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra, Víctor Filloy, (que substitueix a Carles Pascuet), des de l'inici de la crisi el sector disposa d'onze empreses menys.

Actualment hi ha 301 companyies relacionades amb la construcció al país, 48 de les quals (entre les que es pot comptar les grans empreses de treballs públics, així com petites i mitjanes empreses) s'integren dins de l'ACODA. El contacte directe i diari amb aquestes, així com les sensacions que es respiren a la resta del sector, fan augurar a l'associació de contractistes que la delicada situació encara no té final i que fins i tot pot empitjorar en els propers mesos. «Per aquest 2011 la tendència és que anem a pitjor», va assegurar Filloy, que va afegir que segons està constatant «moltes de les constructores de dins de l'associació han fet reducció de plantilla aquests primers mesos de l'any».

Desgast irreversible de les empreses / La justificació d'aquesta situació i els mals pronòstics per aquest 2011 no es deu tant a un augment de la caiguda de construccions o de projectes en vigor, si no al fet que les empreses ja no poden aguantar més temps sobrevivint una situació que pateixen de fa més de dos anys i que comporta pèrdues cada mes.

Amb tot, segurament al final d'aquest any les dades seran més dures, va explicar Filloy. Les empreses han fet els últims anys «un esforç molt gran amb els seus treballadors, per mantenir-se tot i la situació i la baixada de feina». El gerent de l'ACODA va alertar que aquestes companyies «ja no poden aguantar més». «Un parell o tres d'anys així d'acord, però ja no més», va reiterar Filloy.

El representant dels contractistes va afegir que aquest 2011 serà un any d'inflexió: «Les empreses han de prendre decisions dràstiques. Hi ha algunes que estan fent esforços i que s'estan menjant tots els beneficis dels últims anys, però no sé fins quan poden durar».

Com a conseqüència d'aquests tancaments empresarials, tampoc podrà recuperar-se la caiguda progressiva dels assalariats al sector, iniciada l'any 2007. Durant aquest període la construcció ha perdut vora 2.000 treballadors. És a dir, «la meitat» del total dels assalariats que ha perdut el Principat des de l'inici de la crisi econòmica.

Aquesta complicada situació és la que intentarà remuntar el nou gerent dels contractistes d'obra. Filloy ha pres aquest càrrec en substitució de Carles Pascuet, que des de fa unes setmanes és el nou director general de Caldea. Filloy, però, va assegurar que mantindrà una línia continuista ja que el treball realitzat fins ara a l'associació ha estat positiu. La tasca del sector se centrarà en intentar recuperar-se i mantenir-se, en cap cas aspiren a retornar a la situació de bonança d'anys enrere.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT