PUBLICITAT

L'Institut de Drets Humans ressorgeix amb afany divulgatiu

  • La societat vol convertir-se en un òrgan consultiu i centre d'impartir cursos i investigar sobre les normes
P.G.
ANDORRA LA VELLA

L'article 5 de la Constitució diu: «La declaració universal dels drets humans és vigent a Andorra». És de tots sabut que tenim el marc legal que protegeix els nostres drets fonamentals i de les llibertats públiques però una altra qüestió diferent és fer-los prevaldre. És en l'exercici dels drets on es poden donar les vulneracions. Una cosa és la teoria i l'altra és la pràctica. I per aquest motiu per evidenciar si es donen vulneracions i per vetllar per aquests drets es va crear al 2006 l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA). Un ens que ha estat dos anys de suspens o d'aturada i que ara torna a ressorgir, però ara amb més força. «Estudi, investigació, divulgació i promoció de la defensa dels Drets Humans i la denúncia de les seves violacions», són les finalitats per les quals s'ha creat l'IDHA, segons va explicar la seva presidenta, Elisa Muxella.

L'IDHA vol convertir-se en un referent nacional per impartir cursos sobre els Drets Humans i vol col·laborar amb entitats nacionals i internacionals en aquesta defensa. En definitiva, l'institut vol posar sobre la taula el debat sobre la defensa d'aquests drets i la possible vulneració d'ells.

ÒRGAN CONSULTOR/ L'institut té l'objectiu de convertir-se en un òrgan consultor de les diferents institucions del país. És per aquest motiu que la principal tasca d'aquest organisme és la de la divulgació, però també la d'investigació.

Davant d'una possible vulneració de drets humans, l'IDHA estudia el cas amb tota la informació que pugui recollir. «A més també s'ha de veure en quina part s'ha vulnerat el dret i determinar-ho», va explicar Muxella.

La presidenta de l'institut davant l'acció a desenvolupar per evidenciar els drets humans, opina que s'ha de treballar més sempre amb la prevenció i s'ha d'informar sobre els drets humans i la seva protecció.

«Hi ha una diferència entre la teoria i la realitat. La vulneració dels drets de vegades és subtil», va explicar Muxella.

Tot i que des de la constitució ha funcionat com organisme i col·lectiu fins ara l'IDHA no s'havia apuntat al registre de societats. Un formalisme que els dóna més força alhora de participar-hi en certs fòrums i demanar les subvencions adients.

ÀMBIT INTERDISCIPLINARI / A diferència d'altres instituts que defensen els drets humans el d'Andorra s'ha volgut constituir en un àmbit interdisciplinari. No només el conformen juristes sinó també un ampli ventall de professionals que treballen amb l'objectiu comú de difondre els drets humans i vetlar per ells.

No depèn de cap organisme internacional, però l'IDHA compleix una de les recomanacions que predica l'ONU com és la d'incidir en que diferents organismes i associacions defenses i promoguin els Drets Humans.

Des de l'organisme també s'ha plantejar recollir totes aquelles inquietuds de les persones que tinguin interès sobre les llibertats i l'evolució de la democràcia en el món.

Per al proper mes de setembre es preveu que l'IDHA presenti una nova pàgina web més interactiva i a més també farà públic els noms dels nous membres de la nova junta de la societat que es va constituir a finals de l'any passat.

L'IDHA vol continuar treballant com va fer en el primer any de creació fent un repàs del funcionament dels diferents organismes que estan directament implicats com són el poder judicial, els serveis d'ordre i també el centre penitenciari. A més també analitza els temes socials i laborals que surten a la llum pública com fets que puguin atemptar contra els drets fonamentals.

L'institut divulga els diferents acords, convenis i protocols d'actuació que fan referència a la defensa dels drets humans tant en l'àmbit europeu com en el mundial.

Aquesta organització a més de ser un punt referent de debat sobre les lliberats, no solament pretén defensar i divulgar els drets en Andorra, sinó que també és necessari l'estudi i el debat de la seva vulneració arreu del món.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT