PUBLICITAT

Escaldes ha obert 47 expedients i multat a tres locals per no reciclar

  • 72 de les 123 barraques localitzades estan regularitzades, mentre que 12 s'han eliminat
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Barraques en una zona no urbanitzada d'Escaldes-Engordany Foto: TONY LARA

Aquest mes d'abril fa dos anys des de l'entrada en vigor de la pionera Ordinació de Medi Ambient i Paisatge urbà de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Les mesures i regulacions que contemplava aquest document s'han anat aplicant en aspectes com el control del reciclatge, l'eliminació de les barraques o les sancions per no netejar els excrements dels gossos. En el cas del reciclatge, el Comú escaldenc ha obert fins a 47 expedients per a no reciclar, la majoria dels quals corresponen a locals comercials que no respecten la separació d'envasos, paper i vidre. D'aquests 47 expedients, tres han acabat amb una sanció de 61 euros, segons va informar la Corporació.

Pel que fa a les barraques, durant aquests dos anys el Comú n'ha localitzat 123 repartides per la parròquia. D'aquestes, vuit es troben en la mateixa situació que fa dos anys, 26 han millorat i 47 compleixen la normativa. És a dir, d'aquestes 123 més de la meitat, 72, ja estan en vigor pel que fa a l'Ordinació. Finalment, n'hi ha 28 les quals no s'han localitzat els propietaris i per tant, no se'ls ha pogut multar.

L'Ordinació escaldenca també contempla sancions per a aquells propietaris que no netegen els excrements del seu gos de la via pública o que no el porten lligat. En aquest sentit, des de la Corporació van informar que sobretot en aquest darrer any han detectat «una disminució d'excrements de gossos als carrers de la parròquia». Les deu sancions aplicades a propietaris en tenen part de la culpa.

Finalment, en aquests dos anys d'Ordinació s'han dut a terme dos sanejaments de parcel·les (bàsicament per retirar arbres que estaven en mal estat), a més d'obrir cinc expedients perquè la vegetació de terrenys o habitatges envaïen la via pública.

Reciclatge per sobre la mitja nacional / D'altra banda, el Comú també valora molt positivament l'augment de la conscienciació dels ciutadans i empresaris de la parròquia respecte al reciclatge. Segons van assegurar, «la feina de camp duta a terme pels tècnics prop dels establiments comercials i de restauració de la parròquia està donant els seus fruits». Aquest treball va intensificar-se sobretot a partir de finals del 2008, i han permès que les xifres escaldenques de percentatge de reciclatge respecte el total de residus sigui superior a les de la mitjana nacional, les quals van ser publicades per EL PERIÒDIC diumenge passat.

Per exemple, l'any passat l'índex d'eficiència de reciclatge del vidre es va posicionar al 82%, mentre que la mitjana del país va ser del 61%. Escaldes, per tant, estaria dins de les fites marcades pel Pla Nacional de Residus 2007-2001, que fixa el percentatge en el 70% del total abans d'acabar aquest any.

També en el cas de la recollida d'envasos les proporcions de separació són molt superiors a les de la mitjana del país, segons les dades facilitades pel Comú. Els ciutadans escaldencs van reciclar el 77,5% dels envasos, un 21% més que l'any anterior.

Una de les accions que han permès assolir aquestes xifres és l'augment dels punts de recollida selectiva i punts verds distribuïts per la parròquia, que han augmentat un 178% des de l'any 2003, passant dels 87 de l'any 2003 als 242 actuals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT