PUBLICITAT

La Cambra vol que el nou Govern mantingui els préstecs preferents

  • Pantebre subratlla que les empreses andorranes han de fer un esforç per innovar i millorar la qualitat de l'oferta
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La grua d'una obra que està actualment en procés de construcció Foto: ÀLEX LARA

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis demanarà al nou Govern que mantingui el programa de préstecs en condicions preferents a emprenedors i projectes de reconversió i innovació, després de constatar que un gran nombre d'empreses tenen dificultats de finançament o tresoreria. A més, proposaran que s'estudiï algun sistema de microcrèdits o avals públics per a petites empreses. Aquestes mesures formen part d'un paquet de solucions a vuit problemes que, segons la Cambra, suposen un fre a l'economia andorrana. L'entitat va presentar ahir els resultats de les enquestes de conjuntura corresponents al segon semestre de l'any, que reflecteixen un nou descens de l'activitat dels quatre sectors analitzats –indústria, construcció, comerç minorista i sector hoteler– i projecten unes perspectives no gaire optimistes de cara a aquest any.

La Cambra ha elaborat un document, que té la intenció de presentar a l'Executiu que es constituieixi el mes que ve, tenint en compte que «una de les seves funcions és precisament proposar mesures per al foment i la defensa dels interessos econòmics generals», tal com va subratllar el president de l'entitat, Marc Pantebre.

La primera de les vuit mesures és fruit de l'autocrítica o, com a mínim, deixa ben clar que, abans d'exigir res al Govern, cal que les empreses s'autoexigeixin alguna cosa a elles mateixes: «L'empresa andorrana ha de fer un esforç per millorar la qualitat de la seva oferta i introduir-hi novetats i elements d'innovació», diu el document. De fet, Pantebre va recordar que s'han d'oferir nous atractius perquè la demanda es reactivi i va insistir que, des de l'Administració pública, s'haurien d'incentivar les iniciatives de les empreses que vagin en aquest sentit, a partir de la reducció d'impostos, les subvencions directes o bé «buscant altres fórmules».

Per pal·liar les dificultats de finançament i tresoreria que tenen les empreses, a banda de mantenir el programa de préstecs en condicions preferents i estudiar la possibilitat de crear microcrèdits o avals públics, la Cambra planteja igualment dotar de més recursos l'Administració de la Justícia. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir el col·lapse de la Batllia i, per consegüent, donar una solució més ràpida als casos de morositat.

D'altra banda, l'entitat creu que s'hauria de modificar la llei d'inversió estrangera aprovada el 2008 que, en l'opinió de Pantebre, «és massa restrictiva i no ha servit per atreure innovació i nous llocs de treball de forma significativa». La modificació, per tant, hauria de servir per ampliar l'obertura al capital estranger.

Millor informació / La Cambra, així mateix, reclama més pedagogia i informació per part del Govern cap als administrats, en relació amb les noves lleis fiscals. Tal com assenyalar Pantebre, el Consell General va aprovar, a començament d'any, tres noves lleis d'ordre fiscal que, segons ell, «eren necessàries». Ara bé, l'entrada en vigor de la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents fiscals, als tres mesos de la seva publicació i «sense cap prevenció als obligats tributaris que, finalment, són els residents –responsables subsidiaris–, està produint desconcert i efectes no desitjats en alguns sectors, pel fet que no s'ha pogut comunicar als proveïdors i prestadors de serveis, amb temps suficient, la seva entrada en vigor i la retenció en vigor».

Igualment, la CCIS reivindica que els acords per evitar la doble imposició se signin com més aviat millor. «En molts casos, les rendes estan gravades també al país de residència del que obté la renda, una circumstància que no desapareixerà fins que no se signin aquests convenis, una qüestió que cada vegada es fa més indispensable amb els nostres principals socis comercials, Espanya i França.

Una altra de les reivindicacions històriques de la Cambra és la simplificació dels tràmits burocràtics, sobretot de cara a les petites empreses. Respecte al sector de la construcció, una de les idees és modificar el mètode per determinar la cessió econòmica establerta per la Llei del sòl, de manera que es pugui fer fraccionadament o en finalitzar l'obra.

L'última proposta parla d'una col·laboració més estreta entre el Servei d'Ocupació, la Cambra, la CEA, els sindicats i les empreses, cadascun des de les seves competències respectives, per «satisfer les necessitats del mercat d'una manera eficient». També s'aposta per mantenir i millorar les polítiques actives d'ocupació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT