PUBLICITAT

La Cambra demana que es mantingui el finançament preferent i el foment de la contractació

  • La CCIS han detectat vuit mesures que volen presentar al nou Govern perquè les tingui en compte
2011_04_21_pantebre
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pntebre, durant la presentació dels resultats de les enquestes de conjuntura econòmica. Foto: ANA / N. M.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, ha presentat aquest dimecres al matí els resultats de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2010. Aquestes evidencien una evolució negativa que segons ha indicat Pantebre fa preveure un 2011 en què continuï l'estancament econòmic. És per aquest motiu que des de la CCIS han detectat vuit mesures que volen presentar al nou Govern perquè les tingui en compte, entre les quals hi ha la demanda que es mantinguin els projectes de finançament preferent a les empreses i de foment de la contractació. A més, Pantebre ha parlat de modificar la llei d'inversió estrangera per permetre una major obertura, l'impuls a la innovació per aconseguir millorar la qualitat dels productes, més pedagogia per a la implementació de les lleis fiscals, la simplificació dels tràmits burocràtics, millores per al sector de la construcció, combatre l'estacionalitat del turisme i una col·laboració més estreta entre el Servei d'Ocupació i la resta d'entitats.
Les enquestes de conjuntura econòmica que realitza la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de manera semestral han rebut 384 respostes que evidencien com es manté la recessió. Les expectatives que ha presentat el president de la CCIS, Marc Pantebre, no són gaire encoratjadores, i és que diu que s'espera que hi hagi una activitat "en to deprimit" i amb un nivell feble d'inversions. Concretament, Pantebre s'ha referit a una crisi estructural que afecta el Principat des de fa més d'una dècada, i ha assegurat que "no podem confiar que la demanda dels països veïns impulsi l'economia andorrana", que ha opinat que "continuarà estancada durant el 2011".

Des de la Cambra de Comerç, Pantebre ha reconegut que els pertoca proposar mesures per al foment i la defensa dels interessos econòmics generals, i és per això que han elaborat un llistat amb alguns punts que volen presentar al nou Govern quan estigui constituït.

D'una banda, la Cambra considera necessària una millora de la qualitat dels productes que s'ofereixen als visitants, i és per això que proposen que des del sector públic s'incentivin les actuacions innovadores. A més, les dificultats per al finançament, una causa dels problemes que esmenten la majoria de les empreses, fa considerar necessari que es mantinguin els plans de finançament preferent que el Govern va impulsar, i que segons Pantebre, només han exhaurit 2,4 dels 12 milions previstos.

El president de la CCIS també ha parlat dels problemes de la morositat, i del fet que la lentitud de la justícia causi retards en solucionar aquestes qüestions, i és per això que es vol dotar de més recursos a la Justícia. D'altra banda, Pantebre s'ha volgut sumar a l'observació de l'economista Jordi Alcobé, quan aquest dimarts va opinar que "no ens hem de protegir de l'exterior sinó obrir-nos a l'exterior per protegir-nos de l'estancament", i per això ha reclamat un canvi en la Llei d'inversió estrangera.

Pel que fa a l'entrada en vigor de les noves lleis fiscals, cal més pedagogia i informació perquè, segons el president de la Cambra, amb l'impost sobre la renda dels no residents hi ha hagut bastant desconeixement. Tot i així, des de la Cambra s'han ofert sessions informatives per als implicats que han rebut molt interès, i s'han programat cursos, però la petició de l'entitat és que des del Ministeri de Finances es vetlli per l'aplicació i la interpretació de les lleis.

Una altra de les reivindicacions que ja es fa des de fa temps i que es repeteix en tots els fòrums econòmics és la simplificació dels tràmits burocràtics, que segons Pantebre, sovint fan fer enrere els petits empresaris perquè resulten complicats. Respecte al sector de la construcció, una de les idees és modificar el mètode per determinar la cessió econòmica per la Llei del sòl de manera que es pugui fer fraccionadament o en finalitzar l'obra.

Convertir l'eix de les avingudes Meritxell i Carlemany en una zona per a vianants és una altra de les demandes que es fan des de la Cambra repetidament, i Pantebre ha recordat que això podria servir com un element més per crear nous pols d'atracció i evitar així l'estacionalitat del turisme. També ha parlat de la importància de l'atur i que caldria una col·laboració més estreta entre el Servei d'Ocupació, la Cambra, les patronals, els sindicats i les empreses.

Resultats del darrer semestre 2010
De les respostes de les enquestes de conjuntura econòmica se'n desprèn que els sectors més afectats per la crisi són la indústria, i sobretot la construcció, i que no hi ha indicis de recuperació per al 2011. El comerç minoritari i els hotelers també han patit grans davallades però tot i així tenen millors expectatives. A més, es detecta que tot i no ser xifres positives, ja no són tan dolentes com les del 2009.

En general una de les causes que apunten la majoria dels resultats és la manca de demanda, com a gran culpable de la crisi de cada sector. L'indicador de confiança és un dels que ha baixat durant aquest semestre, i en el sector de la indústria se situa encara pitjor que en els resultats de finals del 2009 i principis del 2010.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT