PUBLICITAT

L'economia es manté estancada i a remolc de la crisi espanyola

  • La síntesi de BPA recull que l'any pasat es van perdre 1.153 assalariats i el nombre de visitants va caure un 6,2%
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director general de BPA, Joan Pau Miquel, i l'economista Jordi Alcobé, durant la presentació d'ahir. A la galeria una evolució del nombre de pernoctacions i visitants, tal com apareix a la síntesi de BPA. Foto: TONY LARA

L'economia està estancada, i ho està a la part baixa del cicle. Tot i la lleugera millora d'alguns dels indicadors socioeconòmics durant el 2010, que permeten vaticinar unes millors perspectives per a aquest any, el fet és que les expectatives que s'havien dipositat en l'any passat –els tímids brots verds de què es parlava– finalment no s'han complert, o no en la mesura en què s'havien estimat. Algunes dades baixen respecte al 2009: l'any passat es van perdre 1.153 assalariats (un 2,9% del total) i el nombre de visitants va caure un 6,2%, sobretot a causa de la reducció del nombre d'excursionistes, que va ser del 7,4%. Per contra, en el sector turístic, hi ha algunes dades que conviden a l'optimisme, segons l'economista Jordi Alcobé: es tracta, principalment. de l'increment del nombre de pernoctacions, que va ser del 9,5% tot i la reducció de turistes.

Alcobé va ser l'encarregat de presentar ahir al matí, a la seu de Banca Privada d'Andorra, la Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra de l'any 2010, un recull dels principals indicadors de l'economia, amb dades comparatives en relació amb anys anteriors. Encara que les previsions fetes a partir dels indicadors del primer semestre havien servit per apuntar el 2010 com l'any en què havia de començar la recuperació econòmica, segons la síntesi dels indicadors socioeconòmics presentada ahir, al final no hi ha hagut símptomes clars d'aquesta recuperació, sinó que els principals indicadors mostren que la situació del 2010 ha estat semblant a la de l'any anterior. Així i tot, Alcobé confia que el 2011 «no serà pitjor que el 2010», que es començaran a trobar indicis de recuperació i que l'increment del nombre de visitants estarà molt lligat a l'evolució de l'economia als països veïns.

Alcobé va voler subratllar que la majoria d'economies mundials van començar a presentar símptomes de recuperació l'any 2010. Ara bé, tal com va assenyalar l'economista, un cop superada la crisi financera, «encara romanen incerteses sobre la capacitat de fer front a la crisi de les finances públiques d'alguns països perifèrics a la zona euro. A més, mentre hi ha països com França i Alemanya que són els impulsors de l'economia, amb taxes de creixement positiu, n'hi ha d'altres com Espanya, que lluita per sortir de la recessió i amb unes previsions de recuperació a partir d'aquest 2011».

De fet, Alcobé no es va estar de remarcar l'enorme dependència de l'economia andorrana respecte a l'economia espanyola com el factor que explica l'estancament dels indicadors. «La vinculació amb l'economia espanyola és molt directa i hem de recordar que, a Espanya, hi ha un 20% d'atur, cosa que implica un fre en el consum», va indicar Alcobé que, en qualsevol cas, va afirmar que l'economia dels països veïns va tocar fons els anys 2009 i 2010, de manera que aquest any s'hauria d'iniciar la seva recuperació.

Obertura econòmica / A partir de les dades de què es disposa, corresponents al primer trimestre de l'any, Alcobé confia que aquest 2011 pugui iniciar-se l'esperada recuperació o que, com a mínim, la situació no empitjori. D'aquesta manera, la previsió pel que fa a l'evolució del PIB nacional és del +/-0,5.

Per a Alcobé, la recuperació a curt termini anirà encara molt lligada a la situació als països veïns, ja que «Andorra és sobretot una destinació turística de proximitat». No obstant això, l'economista considera que el futur, més a mitjà i llarg termini, depèn de l'obertura econòmica. Més enllà de promoure la inversió de capital estranger, Alcobé troba imprescindible facilitar l'obertura de comerços i altres negocis, posant només límits a aquelles empreses que puguin alterar «l'ordre públic, la seguretat i el medi ambient».

Els primers mesos del 2011 no han estat gaire millors que els mateixos mesos de l'any anterior. Així, el mes de gener va ser bastant fluix, mentre que al febrer i al març hi va haver un cert creixement. En canvi, l'abril, per les altes temperatures que està fent, es preveu que sigui pitjor.

Una dada per a l'optimisme són els 4 milions de turistes que es preveuen aquest estiu a Espanya. «És possible que alguns d'aquests turistes vinguin aquí, i és que tenim un atractiu per als consumidors», va dir Alcobé. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT