PUBLICITAT

La cooperativa de trumfes aconsegueix el capital inicial

  • Avui es tanca el termini de compra d'accions i es preveu iniciar els treballs per crear-la
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Acte de presentació de la cooperativa amb Miquel Font, president de l'associació, el segon per l'esquerra. Foto: ANA

Avui finalitza el termini marcat per a la compra inicial de les accions per a la cooperativa de trumfes i plantes medicinals impulsada per l'Associació de Pagesos i Ramaders. La previsió marcada va ser la de poder comptar amb unes 200 accions comprades, i a dia d'ahir aquesta previsió ja estava complerta, la qual cosa significa que aquest projecte «és viable», segons va explicar l'economista Jordi Alcobé que ha participat amb el col·lectiu de pagesos i ramaders en la creació de la primera cooperativa andorrana.

L'associació ha aconseguit aquest èxit de resposta gràcies a les reunions de poble que han fet en diverses parròquies per difondre els interessos d'aquesta cooperativa. La previsió que es va fer en un inici per al capital inicial era recaptar entre uns 300.000 i uns 450.000 euros.

Avui es té previst celebrar un dinar amb els membres de l'Associació de Pagesos i Ramaders per fer un càlcul de totes les accions comprades i iniciar la previsió de tasques a realitzar per fer realitat el projecte de la cooperativa.

Alcobé va explicar que la demanda d'accions ha estat alta i que s'ha complert les expectatives previstes pel sector per tirar endavant aquesta iniciativa.

PREVISIONS DE PRODUCCIÓ / Des del col·lectiu es preveu sembrar les primeres trumfes al mes vinent i produir 120.000 quilos per aquest any.

La iniciativa de la cooperativa de trumfes i plantes medicinals neix com a resultat dels plans de recerca que es van fer en els últims anys i que han conclòs la possibilitat ara de produir entre dues o tres varietats de trumfa de qualitat.

El funcionament de la cooperativa es basarà en la compra de la producció, transformació, embalatge i comercialització de la producció dels socis.

A Andorra es consumeixen, segons l'estimació feta des de l'Associació de Pagesos i Ramaders, tres milions de trumfes i la cooperativa es planteja una penetració del mercat d'entre un 10 o un 15%, fet que suposaria produir entre 300.000 i 400.000 quilos anuals. Pel que fa a les plantes medicinals, es calcula que a Andorra hi ha un consum de 36.800 quilos i la cooperativa es planteja una penetració del mercat d'entre 4.500 a 5.500 quilos, és a dir, d'un 10 o 15%. Els objectius plantejats es volen assolir en el període màxim de tres a quatre anys.

Amb la inversió inicial aconseguida es preveu fer la compra del material i de les instal·lacions per crear la cooperativa. A més del capital dels socis s'aspira a aconseguir una subvenció governamental en el marc dels plans de millora del sector.

Tot i que està previst inicialment destinar la producció al mercat intern i als turistes, s'espera poder exportar plantes medicinals en el futur, més que les trumfes, perquè la seva distribució a l'exterior «és poc exportable», va dir Alcobé. L'actiu més important que tindrà la producció de la cooperativa serà «la marca Andorra».

Tot i que no s'ha avançat quin tipus de patata es conrearà, almenys sí que s'ha donat a conèixer les plantes medicinals amb què es treballarà. En total seran set tipus: camamilla, sajolida, hisop, menta, orenga, tarongina i ulmària. Des de l'associació es va explicar que s'havien escollit aquestes perquè asseguren una bona producció per aquest any.

Amb tot, tampoc es descarta ampliar el conreu d'aquest tipus de plantes i produir lavanda, però aquesta opció encara no està decidida i faltaria calcular el rendiment que podria donar aquesta varietat. Una altra idea que el col·lectiu està estudiant per més endavant es poder conrear alguns arbustos, com l'arç.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT