PUBLICITAT

L'origen i cost de les armes

  • En la darrera dècada el Principat ha destinat 2,2 milions d'euros en compra d'armament provinent d'Espanya
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una simulació policial al Túnel d'Envalira Foto: TONY LARA

EL PERIÒDIC publicava en la seva edició d'ahir els resultats de les importacions extrets del Departament d'Estadística, on s'informava de l'augment del 3,7% els darrers 12 mesos. Els combustibles (23,1% d'increment), la joieria (14%), així com les begudes i el tabac (13%) en són els principals culpables.

Andorra importa mensualment una llarga llista d'elements. Però alguns passen més desapercebuts que d'altres. És el cas dels productes armamentístics. No són molts, afortunadament, però n'hi ha constància, i suposen un important volum econòmic. Així ho exposa un detallat informe del Centre d'Estudis per a la Pau, J.M. Delàs, centrat en les Exportacions Espanyoles d'Armament entre els anys 2000 i 2009.

Segons mostra l'estudi, en la darrera dècada el Principat ha comprat a Espanya 2.241.880 euros en armes, municions, parts i accessoris relacionats. L'any 2009, per exemple, públics i privats van gastar-se 147.000 euros en aquest capítol i un any abans 240.000. Amb les xifres a la mà, el Principat ocupa la 52a posició en aquest qüestionable rànquing, que encapçala els Estats Units, amb l'adquisició de 412 milions d'euros en armament espanyol, molt per sobre la resta de països. Però la gravetat d'aquestes xifres s'incrementa sobretot quan l'exportació arriba fins a països en conflicte, com és el cas de Colòmbia o Israel.

Hi ha més dades i més despesa andorrana. Com els 258.000 euros enviats a l'estat veí per adquirir material de defensa entre el 2000 i el 2009. L'any 2009 aquesta xifra va ser de 21.000 euros. En aquesta classificació Andorra és la 76a. O els 17.000 euros en deu anys per a comprar armes de caça i de tir esportiu.

Andorra també compra a Espanya productes i tecnologies de doble ús (aquelles que poden destinar-se tant per a ús civil com per a ús militar) per valor de 81.000 euros al 2009, la única adquisició en aquest sentit durant la darrera dècada. Aquí Andorra està a la posició 62, per sobre de l'altre Estat veí, França.

En resum, ¿qui va dir crisi? Almenys en aquest camp, sembla que no apreta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT