PUBLICITAT

Alcobé basa la prosperitat d'Andorra en l'obertura econòmica

  • L'economista creu que aquest serà l'any de l'inici de la recuperació, i que no serà pitjor que el 2010
19042011_bpa
El director general de Banca Privada d'Andorra, Joan Pau Miquel, i l'economista Jordi Alcobé durant la presentació dels indicadors econòmics del 2010. Foto: TONY LARA
L'economista Jordi Alcobé ha presentat aquest dimarts al matí a la seu de Banca Privada d'Andorra, els indicadors socioeconòmics del 2010, la majoria d'ells negatius, i ha confiat que aquest any comenci la recuperació i que, si més no, "no sigui pitjor que el 2010". Per a aquesta sortida de la crisi, Alcobé assegura que l'obertura econòmica serà decisiva per a la prosperitat d'Andorra, i que s'ha de fer facilitant l'obertura de comerços i d'altres negocis i posant els límits únicament en allò que pugui alterar l'ordre públic, la seguretat o el medi ambient. L'indicador del 2010 que més ha destacat l'economista és el nombre d'assalariats, que l'any passat va disminuir en 1.153 persones, gairebé la mateixa xifra que l'any anterior.

El 2010 es preveia com l'any de l'inici de la recuperació però finalment, segons la síntesi dels indicadors socioeconòmics presentada aquest dimarts al matí per l'economista, no hi ha ha hagut símptomes clars d'aquesta recuperació, sinó que els principals indicadors mostren que la situació del 2010 ha estat semblant a la de l'any anterior. Tot i així, Alcobé confia que el 2011 "no serà pitjor que el 2010", que es començaran a trobar indicis de recuperació i que l'increment del nombre de visitants estarà molt lligat a com evolucioni la situació de crisi als països veïns.

Les dades negatives més significatives per a Alcobé són el nombre d'assalariats, que ha disminuït en un 2,9% respecte al 2009, amb la pèrdua de 1.153 llocs de treball, i el nombre de visitants, que ha caigut un 6,2%. Tot i això, cal destacar que la davallada més important es refereix al nombre d'excursionistes, amb un -7,4%, mentre que els turistes que pernocten al Principat s'han reduït en un 1,2%. A més, la dada de les pernoctacions ha estat positiva al 2010, amb un increment del 9,5% en el nombre de nits, per primer any després de disminuir constantment des del 2009.

Altres indicadors dels que ha parlat Alcobé durant la seva exposició són les importacions que han augmentat un 0,4%, però l'economista ha volgut tractar la dada amb cautela ja que assegura que l'increment es deu a la pujada del preu del petroli. Les matriculacions de vehicles, que comencen a recuperar-se, continuen, però, a nivells similars als que hi havia fa 25 anys.

Primer trimestre del 2011
Quant a l'any en curs, Alcobé considera que ha de ser el de la recuperació, i que no pot ser pitjor que el 2010. Ha comentat que el mes de gener va ser fluix, el febrer i març es va notar una mica de creixement, però que l'abril no es preveu gaire millor. A més, l'economista apunta que no es veuen millores en l'economia espanyola i que això també afecta a Andorra, especialment pel que fa als visitants.

Tot i els indicadors del 2010 Alcobé recorda que l'economia andorrana és molt flexible, i que, per tant, no es trobarà en una situació com la que hi ha a Portugal, que necessita el rescat de la Unió Europea, ja que té altres facilitats. Per exemple, ha parlat del fet que en els darrers quatre anys s'han perdut gairebé 5.000 assalariats, però que això no ha afectat a la societat andorrana perquè la majoria d'ells han marxat del Principat, i per tant només hi ha al voltant de 650 persones sense feina apuntades al Servei d'Ocupació.

Per a la sortida de la crisi, el que apunta l'expert és la necessitat d'obertura. Assegura que en comparació als països de l'OCDE, Andorra té una economia molt més tancada fins i tot que la Xina o Rússia, i que això impedeix prosperar. En aquest sentit ha assegurat que no cal protegir-se de l'exterior sinó que "ens hem d'obrir per protegir-nos de l'estancament". És per això que parla de les millores per permetre l'obertura de comerços i altres negocis, tant a nivell administratiu com legal, i que assegura que les limitacions que s'han d'establir han d'estar en l'àmbit de la protecció de l'ordre públic, la seguretat i el medi ambient, però que no hi ha d'haver massa restriccions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT