PUBLICITAT

Un perfil al Facebook promou el debat i una ILP sobre la Llei electoral

  • Una quarantena de persones, incloses personalitats de la societat civil i la política, s'havien adherit ahir al grup
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El perfil ILP Electoral del Facebook reclama una actualització de la Llei electoral. Foto: EL PERIÒDIC

Obrir un debat a l'entorn de la Llei electoral, reflexionar sobre les mancances que pugui tenir, plantejar possibles solucions. Aquests són els objectius del grup de nova creació al Facebook Parlem-ne, que ha estat promogut per un perfil amb un nom que deixa poc marge d'interpretació pel que fa a les seves intencions: ILP Electoral. En canvi, el que no està tan clar és qui hi ha al darrere d'aquest perfil, si bé les seves amistats inclouen persones destacades de la societat civil, així com polítics de diferents partits. Segons la informació a què ha pogut accedir EL PERIÒDIC, el grup, que efectivament vol impulsar un debat i, eventualment, una iniciativa legislativa popular (ILP) per reformar l'actual Llei electoral, tot just s'està acabant de configurar i, encara que ja s'han presentat en públic a través de les xarxes socials –també tenen un perfil de Twitter–, el fet és que encara s'han d'estructurar i designar un portaveu.

L'últim informe de l'OSCE/ODIHR, sobre les eleccions del 3 d'abril, posa en relleu alguns dels defectes del sistema electoral del Principat, com a mínim en relació amb els estàndards fixats per l'organisme europeu. Per exemple, el reduït percentatge d'electors respecte a la població que teòricament hi ha al país: només un 25,7% de les persones que viuen a Andorra van poder votar en aquests últims comicis. Una altra qüestió que preocupa els responsables de l'Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans de l'OSCE és la diferència de preu dels escons territorials, tenint en compte que cadascuna de les set parròquies escull dos consellers, tot i que les diferències en el cens electoral són prou significatives: 794 electors a Canillo enfront dels 6.604 a Andorra la Vella.

La representació de les parròquies al Consell General està fixada a la Constitució: «El Consell General es compon d'un mínim de vint-i-vuit i d'un màxim de quaranta-dos consellers generals, la meitatdels quals s'elegeixen a raó d'un nombre igual per cadascuna de les set Parròquies i l'altra meitat s'elegeix per circumscripció nacional», recull l'article 52. Això vol dir que aquest és un aspecte que, si es volgués modificar, implicaria una reforma del text constitucional.

En qualsevol cas, el perfil que s'ha donat a conèixer a través de les xarxes socials no concreta quines qüestions s'haurien de canviar si s'aprovés una nova llei, sinó que es limita a establir un marc de diàleg per tal que els participants en el debat puguin dir-hi la seva lliurement. Així, a través d'aquesta pàgina, es pretén recollir les opinions de la ciutadania per veure en quins aspectes es podria millorar «la qualitat democràtica del nostre país», segons recita la descripció pública del grup, i s'insta «el poble andorrà a iniciar un debat i, mitjançant una ILP, posar el Consell General davant de la seva responsabilitat, per aprovar una Llei electoral per a l'Andorra del segle XXI».

Ahir a la tarda, el perfil ILP Electoral tenia una quarantena d'amics. Encara que les adhesions es fan a títol individual, entre els seus seguidors hi ha noms destacats: Rosa Ferrer, cònsol d'Andorra la Vella; el ministre Claude Benet; Isabel Lozano i Antònia Escoda dels Verds; la poeta i presidenta d'Autea, Ester Fenoll, i la periodista Noemí Rodríguez, entre altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT