PUBLICITAT

Destacats experts formaran els lletrats sobre el blanqueig

  • La presència de sentències sobre aquest delicte fa que sigui necessari aquesta formació
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sophie Bellocq, al seu despatx. Foto: ANA

El Col·legi d'Advocats d'Andorra ha organitzat, per als dies 4 i 5 de maig, la primera edició de les Jornades sobre circulació i blanqueig de capitals, on hi intervindran destacats experts d'Espanya, va explicar a l'ANA la responsable de la comissió permanent sobre blanqueig de diners i finançament del terrorisme internacional del Col·legi, l'advocada Sophie Bellocq. Les jornades, que promouen la formació dels sectors obligats per la llei a actualitzar els seus coneixements sobre aquesta matèria al Principat, es presenten com una oportunitat per conèixer l'experiència acumulada en aquest àmbit a Espanya.

El programa arrenca el dimecres 4 amb les intervencions del cap d'Estudis d'Ensenyaments Especials de l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF) d'Espanya, Gonzalo Gómez de Liaño; la del magistrat i representant de l'andorrana Unitat d'Investigació Financera (UIF), Luis Martínez de Salinas; la del subdirector general d'Inspecció i Control de Moviments de Capitals, Juan Manuel Vega, i la de l'advocat Luis Rubí, de Rubí Blanc Advocats.

El segon dia de les jornades, que se celebraran a la seu de BIBM, hi haurà les intervencions del fiscal en cap de l'Audiència Nacional Espanyola, Javier Zaragoza; el magistrat de la secció setena de l'Audiència Provincial de Barcelona, Daniel de Alfonso, i el fiscal de l'Audiència espanyola, Daniel Campos.

FORMACIÓ TÈCNICA /La responsable de les jornades, Sophie Bellocq, afirma que s'ha buscat que fos una cita eminentment «tècnica» perquè últimament ja se n'han celebrat d'altres de més teòriques. Però «últimament a Andorra tenim sentències en matèria de blanqueig de diners, i fins ara no n'havíem tingut gaires i ens faltava experiència i pràctica», va assenyalar. És per això que els organitzadors troben interessant poder conèixer el cas espanyol.

A banda de tractar l'estat de la qüestió a Espanya, a les jornades també s'explicarà com s'articula al país veí la falta que podria cometre l'advocat en el cas que ometi fer la declaració de sospita per imprudència o voluntàriament i la conseqüència, en l'àmbit de responsabilitat penal, que hi pot haver.

Bellocq recorda que, per llei, molts perfils professionals, des del personal dels bancs a advocats o agents immobiliaris, gestors, comptables, auditoris i notaris han de rebre aquest tipus de formació, centrada en la prevenció del blanqueig i el finançament del terrorisme. «Com a subjecte obligat teòricament s'hauria de justificar que s'ha rebut aquesta formació davant de les autoritats competents», va dir.

De les jornades se n'espera que els professionals en puguin extreure pautes sobre com s'ha d'actuar quan als despatxos hi arribin persones que poden resultar sospitoses. En aquest sentit, Bellocq afirma que ja existeix un manual del Col·legi d'Advocats que especifica la manera de procedir.

«El manual marca el procediment intern per a rebre clients, així com per identificar els clients i les operacions i detectar així si hi ha una operació sospitosa», afegeix. A les jornades es parlarà de com la policia fa les investigacions i quins són els indicis que els porten a obrir indagacions, informació que ha de ser útil per a totes les persones afectades per aquestes situacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT