PUBLICITAT

Disminueixen els accidents laborals un 4,5% el primer trimestre de l'any

  • S'han registrat un total de 1.238 sinistres, una seixantena menys que el mateix període del 2010 anterior
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'edifici de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Foto: TONY LARA

El nombre d'accidents laborals es va situar a finals del mes de març en els 1.238, el que representa una disminució del 4,5% en comparació al primer trimestre de l'any passat, quan a 31 de març els sinistres comptabilitzats eren un total de 1.298. Així es desprèn de les estadístiques de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El 2010 es va tancar amb 4.019 accidents laborals, dels quals 977 registrats en el sector de la construcció, el que més sinistres va patir.

En aquests tres primers mesos de l'any, el sector que més accidents ha registrat és el d'altres activitats socials i de serveis prestats, amb un total de 358. En aquest àmbit també és on més baixes laborals s'han produït, un total de 130, amb una mitjana de 26 dies de baixa. El segon sector amb una major sinistralitat és el de la construcció. Entre l'1 de gener i el 31 de març d'aquest any s'hi ha registrat un total de 203 accidents. Malgrat que l'any anterior va acabar sent el que va patir més incidents, el primer trimestre també es va situar com el segon en nombre d'accidents, per darrera d'altres activitats socials i serveis prestats. El primer trimestre del 2010 es van registrar 235 accidents i el mateix període del 2009 n'hi va haver 290. Així, en aquest sector sembla confirmar-se també una tendència a la baixa dels accidents laborals. Pel que fa a les baixes laborals, aquestes van ser 97 durant els tres primers mesos de l'any, i la mitjana dels dies de baixa era de 32.

El tercer i el quart sector d'activitat amb un major nombre d'accidents en el que va d'any són el del comerç i la reparació de vehicles de motor i l'hoteleria respectivament, en línia amb les dades registrades al llarg de tot el 2010. En el primer cas, durant el primer trimestre s'han registrat un total de 192 accidents, mentre que en tot l'any passat n'hi va haver 771. A l'hoteleria, els sinistres ocorreguts entre el gener i el març d'enguany han estat 186, i el 2010 es va tancar amb un total de 501 accidents. Cal dir que el sector de l'hoteleria va experimentar un lleuger creixement del nombre d'accidents durant el primer trimestre del 2010 en comparació amb les dades de l'any anterior.

Pel que fa a sectors que els tres primers mesos del 2010 van experimentar un creixement espectacular dels accidents, com són el dels transport, l'emmagatzematge i les comunicacions, i el de l'agricultura, ramaderia, caça i silvicultura -el primer va passar dels 15 accidents registrats el primer trimestre del 2009 a 32 el 2010; i el segon de cinc a 11-, aquest any sembla que tornen als nivells inicials. Així, mentre el sector de l'agricultura, la ramaderia, la caça i la silvicultura registra quatre sinistres, en el transport, l'emmagatzematge i les comunicacions se n'han produït 21.

Les baixes laborals/ Durant el primer trimestre d'aquest any s'han produït un total de 522 baixes laborals. Com ja s'ha dit, és en el grup d'altres activitats socials i de serveis prestats on s'han produït més baixes laborals. Un total de 130. Seguidament, el segon sector amb un major nombre de baixes és el de la construcció amb 97, seguit de l'àmbit del comerç i la reparació de vehicles de motor amb 93. Seguint amb la mateixa línia dibuixada pel nombre d'accidents laborals, és l'hoteleria el grup que ocupa la quarta posició d'aquest rànquing.

Contràriament, la mitjana de dies de baixa laboral més alta es troba a l'educació, amb 87 dies. El 2010 també va ser aquest sector, juntament amb el de la producció i distribució d'energia elèctrica, el que va tenir una mitjana més elevada, de 89 dies de baixa. En aquests àmbits s'han produït en el que va d'any cinc accidents en l'educació i només un en la producció i distribució d'energia elèctrica. En aquest darrer sector no hi ha hagut, pel moment, cap baixa laboral. El segon àmbit una mitjana de dies de baixa laboral més alta és el del sistema financer, amb 75 dies de mitjana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT