PUBLICITAT

L'esperança europea dels Verds

  • La formació insisteix en les mancances del sistema electoral i es remet a l'últim informe de l'OSCE
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Reunió dels Verds amb els Petits Comerciants durant l'última campanya. A l'esquerra, Antònia Escoda Foto: ÀLEX LARA

No cal anar gaire lluny. A Catalunya, els Verds, havent aconseguit un 3,35% dels vots, tindrien representació parlamentària, ja que allà el llindar mínim se situa en el 3%. Els respectius sistemes electorals són prou diferents i, sense emmirallar-se en el model català, els ecosocialistes andorrans sí que subratllen les mancances que, en la seva opinió, presenta aquí la llei electoral. Ara, per a una de les seves reivindicacions històriques, han trobat un aliat en l'informe de l'OSCE/ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) que, entre altres, assenyala que la diferència de representativitat dels consellers arriba al 400% –entre Canillo i Andorra la Vella–, quan el màxim, segons la institució, hauria de ser del 15%.

L'OSCE ve a reforçar alguns dels plantejaments dels Verds, motiu pel qual la número dos de la formació a les passades eleccions generals, Antònia Escoda, no perd «l'esperança que Europa, igual que va passar amb les llistes de paradisos fiscals, a poc a poc ens vagi guiant també en aquest tema». De l'informe emès arran de l'últim procés electoral al país, en destaquen diversos punts –aquells que incideixen en els defectes del sistema.

Per començar, el petit percentatge de votants respecte a la població teòrica: un 25,7%, tenint en compte que l'últim cens recollia 21.852 electors i que, oficialment, mentre no s'acabin de depurar les xifres de població, es considera que hi ha 85.015 persones que viuen aquí. En aquest sentit, tant l'OSCE com el Consell d'Europa recomanen facilitar la participació dels residents no nacionals en les eleccions locals –«el Consell d'Europa recomana que, amb deu anys de residència, es pugui demanar la nacionalitat», va recordar Escoda en declaracions a aquest rotatiu.

L'informe de l'OSCE critica altres qüestions, com ara la falta de regulació del finançament dels partits i les campanyes electorals o la distorsió que es produeix en l'assignació d'escons a partir de l'escrutini de la llista nacional. En aquest sentit, no hi ha un percentatge mínim establert per aconseguir representació al Consell General –al contrari del que passa a la majoria de països europeus amb sistema proporcional– i, en canvi, s'utilitzen criteris propis del sistema majoritari, que teòricament regeix només l'escrutini de les llistes parroquials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT