Acaba on es mereix

• Trista i merescuda derrota del River en l'últim duel regular que el deixa quart i amb el Plasencia de rival als ?play-off'
R. M. S.

Zamora intenta la penetració sota la mirada de Howard, ahir inèdit amb zero punts i aviat carregat de faltes. Foto: TONY LARA

Ei River Andorra és on es mereix. Ahir va acabar la fase regular de la LEB Plata amb una jornada de nervis per a alguns, tot i que no massa per d'altres com els andorrans o el Bàsquet Mallorca, que jugaven al Poliesportiu de la capital del Principat sabent que la feina ja la tenien feta. Ara bé, la merescuda derrota del River d'ahir va ser una punyalada en tot el cor, després d'un matx trist i decebedor. Els andorrans cauen a la quarta plaça i tindran de rival en play-off al Plasencia Extremadura, amb el factor canxa a favor, per fortuna.

El Mallorca que va arribar ahir al pavelló semblava una mena de broma. A primera vista no hi havia alçada. Examinat l'equip, faltaven jugadors claus com els seus dos pivots principals –Green i Vicens–, tots dos per lesió. Amb això de menú, el que semblava un problema per als visitants es va capgirar en contra del River, que no va trobar el camí per aturar la imaginació mallorquina en atac. La defensa andorrana, tot sigui dit, no va estar encertada com per col·laborar, i així les diferències es van obrir ràpidament a favor dels homes de Sastre. Un parcial inicial de 2-8 va fer mal, però quan el marcador no només no millorava, sinó que anava a pitjor (8-16, 12-21), el caos no se solucionava ni amb els temps morts que Peñarroya demanava per donar una altre aire a una situació del tot diferent al que s'esperava.

El segon quart va començar amb un 15-21 que s'havia de reduir fos com fos. Així la maquinària anotadora local, tot i estar rovellada, almenys intentava retornar al seu lloc una situació irreal. Sánchez, Johnson (quin final de temporada regular més espectacular) i Matalí van dir la seva amb cistelles que van fer escoltar els primers aplaudiments seriosos a un pavelló amb una pobra entrada. El Mallorca semblava patir, i Sastre, va demanar temps mort per evitar el que semblava inevitable. De fet, al tornar al joc, amb 22-24 després d'un parcial local de 6-0, les diferències només es mantenien en aquests dos punts de bonus per al Mallorca. Fins que va aparèixer Holmes per aconseguir l'empat a 29. Johnson –no podia ser un altre– va posar el River per davant, per fi, a 1min 50s per arribar al descans (33-31). Zamora, contagiat pel ritme de remuntada, i Sánchez, van situar el marcador 37-31, i el Mallorca només va frenar el River amb una última cistella d'Axton (37-33).

El tercer quart va portar una altra cara. El Mallorca va començar amb una tècnica i protestes als àrbitres. El River tenia l'espasa a la mà i va començar a matar com ho havia d'haver fet des del primer minut. Els locals van agafar el ritme imparable fins un avantatge de 12 punts (45-33) gràcies a un parcial de 8-0, però aquí es van quedar sense benzina. Res. El Mallorca va tornar a ser el d'abans, o ben bé el River el del primer quart, i els visitants van aprofitar per retallar en una mostra més de la bogeria del matx, que al final del tercer quart arribava amb el River un només per sobre: 51-50.

El definitiu quart va ser encara més caòtic. Alonso, amb dos triples consecutius, va fer tremolar la banqueta andorrana (51-56) i el temps mort que va demanar Peñarroya no va servir per res perquè a la següent jugada el Mallorca, amb idèntica jugada, va fer un altre triple però canviant el protagonista: Cabot posava el 51-59 que augmentaria a 51-61 gràcies a Garcia, i que arribaria, tot i que sembli impossible de creure, a un 53-72 (¡19 per sobre!) a tres minuts del final. Tot estava perdut. Derrota clara i trista. El 29 comença el play-off.