PUBLICITAT

Les reserves a les parròquies altes se situen a l'entorn del 35%

  • Les previsions d'ocupació hotelera ronden el 50% de mitjana en el cas de les parròquies centrals
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les pistes del Pas de la Casa amb molt poca neu, en una imatge d'arxiu. Foto: TONY LARA

«Ha arribat l'estiu, no la primavera».Amb aquestes paraules, el portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Joan Antoni Azurmendi, pretén explicar la causa principal de «la pitjor Setmana Santa que recordem»: unes condicions meteorològiques clarament adverses, com a mínim si l'objectiu és mantenir obertes les pistes d'esquí. Mentre que, al país veí, els hotels de la costa es freguen les mans, amb ocupacions previstes del 85%, la situació aquí és just la contrària: segons les reserves fetes fins al moment, els establiments de les parròquies centrals esperen una ocupació a l'entorn del 50%. A les parròquies altes, la situació és encara més dramàtica: les reserves tot just arriben al 35%, de mitjana.

Tradicionalment, les vacances de Pasqua, caiguin quan caiguin en el calendari, marquen el final de la temporada d'esquí. Les estacions tenen molt clar que, després de menjar-se la mona, els turistes canvien la muntanya per la platja i que, encara que la neu aguanti, és absurd intentar lluitar contra aquesta tendència. Per això tanquen portes.

L'any passat, Setmana Santa va ser 20 dies abans i la maquinària de les pistes va deixar de funcionar igualment. Algun any, hi ha hagut neu fins i tot més enllà d'una Setmana Santa tardana, però els esquiadors ja no l'han pogut aprofitar.

«Sabíem que la Setmana Santa era molt tardana aquest any, però el que no prevèiem eren aquestes temperatures. Teníem prou neu i estàvem convençuts que la cosa podria aguantar», va manifestar Azurmendi en declaracions a aquest rotatiu, sense dissimular la preocupació pel baix nivell de reserves que registren, a hores d'ara, els hotels del país. De fet, les mitjanes del 50% a parròquies centrals i del 35% a parròquies altes són les reserves que hi ha, de moment, per al punt àlgid de les vacances, és a dir, de dijous a diumenge de la setmana vinent.

Amb tot, va dir Azurmendi, «no perdem les esperances». I és que, tenint en compte que cada any s'accentua més la tendència de fer reserves a última hora, encara hi ha la possibilitat que el nivell d'ocupació hotelera millori a mesura que avancin els dies. Al costat d'establiment son les reserves se situen a l'entorn del 15%, hi ha hotels que faran el ple gràcies al fet de tenir grups contractats. «A banda de pensar que la cosa pot millorar, esperem sobretot que no hi hagi anul·lacions», va afegir el porataveu de la UHA.

Des de la Unió Hotelera observen amb resignació unes temperatures estivals que fan pensar més en el biquini i les xancles que no pas en el mono d'esquí. Segons Azurmendi, «la gent esperava aquestes vacances per fer l'última esquiada, però amb aquesta calor tothom prefereix anar a la platja. Amb les reserves ja es veu. A la costa, el nivell de reserves és molt alt».

preus a la baixa / Fins fa pocs dies, com a tònica general, els hotels encara mantenien els preus de les habitacions. La Unió Hotelera, però, constata que una part dels empresaris han optat finalment per reduir tarifes i llançar ofertes d'última hora. «Encara que els preus siguin més baixos, amb una millor ocupació s'aconsegueix frenar el desastre». És la conclusió d'Azurmendi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT