PUBLICITAT

Andorra la Vella tanca el 2010 amb un superàvit d'1,4 milions d'euros

  • L'oposició exigeix prudència perquè «encara estem a l'UCI» mentre que Montes afirma que ja poden marxar de l'hospital
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers durant la sessió de Consell de Comú, ahir. Foto: ANA / J.A.G.

El Comú d'Andorra la Vella va tancar l'any passat amb un superàvit de 1.403.416 euros. El treball de la corporació per a la contenció de la despesa, així com el paquet de mesures anticrisi llançat a finals de l'any passat, han permès revertir la situació i les previsions inicials de liquidació amb dèficit.

La consellera de Finances, Begoña Montes, va informar ahir que el total de despeses generades durant l'any passat va ser de 31,6 milions d'euros, un 81% del pressupostat. Els ingressos, en canvi, van ser de 33 milions i un 84% del pressupostat. En aquestes entrades de capital, la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va voler destacar el capítol 9 de passius financers, els quals s'han aconseguit mantenir a zero. És a dir, «no hem tingut la necessitat d'ampliar les nostres pòlisses de crèdit», va manifestar la cònsol.

Els resultats positius de l'any passat han permès reduir l'endeutament total de la corporació, que ha passat dels 63,2 milions de l'any 2009 als 61 d'aquest 2010. El límit d'endeutament marcat per la llei se situa en els 72 milions d'euros, és a dir, que a dia d'avui la capital es troba 12 milions d'euros per sota d'aquest límit permès.

L'oposició, però, va voler recordar que tenint en compte que aquest any els ingressos pressupostats són de 33 milions d'euros, el límit legal permès baixarà fins als 66 milions. Ferrer va reconèixer que aquesta baixada farà perillar més aquest sostre d'endeutament tot i que es va mostrar convençuda en poder assolir consens per a la modificació de la llei de finances comunals i establir «una mitjana dels ingressos a partir dels darrers tres anys».

DE l'UCI A L'ALTA Mèdica/ El conseller de l'oposició, Jordi Minguillón, va exigir prudència a la majoria ja que la situació de les arques comunals encara és complicada. «Tenim el malalt estabilitzat però encara estem a l'UCI», va manifestar. Per exemplificar-ho, va exposar que la despesa s'ha aconseguit «disminuir un 12,1%, però els ingressos han disminuït fins a un 20,1%». En aquest sentit Minguillón va posar un altre exemple: els impostos directes. S'han ingressat tres milions menys que l'any 2009, va assegurar.

Montes va replicar a l'oposició assegurant que l'actual situació de les arques comunals és bona, i seguint amb el símil mèdic va manifestar que ja no estan a l'UCI, sinó «a planta i amb una franca milloria, camí de l'alta i de ser enviats a casa». En aquest joc metafòric va intervenir llavors un altre conseller de l'oposició, Pere Cervós, «diga-li al malalt que, estant com està, millor que no surti encara de l'hospital».

Reducció de béns corrents un 25% / D'altra banda, la cònsol va voler remarcar també el treball per reduir la despesa corrent. Concretament, des del 2008 la reducció ha estat del 25%, passant dels 12,8 milions als 10,2 de l'any passat. L'oposició va valorar positivament aquest treball tot recordant que a l'anterior legislatura la despesa es gestionava com si es tractés «d'un Comú galàctic o de Qatar, absolutament sobredimensionat».

Finalment, tant majoria com minoria es van felicitar per haver aconseguit frenar la progressió d'un milió d'euros l'any en despesa de personal. Aquest 2010 s'ha aconseguit rebaixar-lo 200.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT