PUBLICITAT

Dissabte Sant, maleït dissabte

  • Els llibreters auguren el pitjor Dia del Llibre en molts anys, a causa de la coincidència de les vacances de Pasqua i la fi de la temporada d'esquí
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La plaça del Poble de la capital, plena de parades i compradors. A veure què passa aquest dissabte. Foto: TONY LARA

La campanya d'abril, amb la diada de Sant Jordi com a plat fort, fortíssim, aporta juntament amb la de Nadal gairebé la meitat de les vendes del sector del llibre –exclòs el de text. Això, en anys normals, és clar. Però aquest 2011 ho serà tot, menys normal: el 23 d'abril no només cau en dissabte, que ja seria prou desgràcia. És que, a més, coincideix amb Dissabte Sant. Les perspectives són gris fosques amb una inquietant tendència cap al negre, i els llibreters auguren el pitjor Sant Jordi en anys. Amb la sonada excepció d'Anna Riberaygua, de La Puça, que deixa una porta oberta a l'esperança i només admet que serà una Diada «diferent».

Les raons del pessimisme quasi general que plana en el sector les desgrana Lluís Canal, de La Llibreria: «Les vacances escolars comencen demà, i entre pitos i flautes s'allargaran quinze dies. Qui pugui, agafarà la mainada i marxarà. I enmig d'aquestes vacances hi ha Sant Jordi. Seran quinze dies perduts. Pitjor, impossible». Perquè, coincideixen els llibreters, el client nacional factura entre el 95 i el 100% de les vendes de Sant Jordi. El turista representa tradicionalment un pessic testimonial del pastís. És veritat que aquest any cau en dissabte i que, per tant, cabria esperar una major afluència de turistes. Però tenen poques, per no dir nul·les expectatives que els compradors foranis compensin la diàspora dels nacionals: amb les estacions a punt de tancar la paradeta, Pamela Méndez, de Llibres Idees, resumeix l'estat d'ànim del sector: «Tindrem molts menys clients del país que un Sant Jordi normal, i molts menys turistes que una Setmana Santa normal. Les dues setmanes fortes de l'hivern-primavera quedaran així reduïdes a una sola jornada previsiblement més fluixa que mai...»

La Puça optimista

Mig buit, per no dir completament sec, veu el vas Antonio Molina, de Pyrénées. Tampoc ell té gaires esperances que el turista compensi la previsible deserció del client local. En resum, que la conjunció de Sant Jordi i Dissabte Sant constitueix, diu, «el pitjor escenari imaginable. Francament, no ho veiem gens clar». Un alarmisme generalitzat que –ja s'ha dit– només matisa Riberaygua. Ella sí que confia en la butxaca del turista, i també en la compra compulsiva que el Dia del Llibre sempre estimula: «Per Sant Jordi tothom compra llibres, sigui del país o sigui de fora. El que sí que pot passar és que es venguin menys les monografies de temàtica local, perquè òbviament el turista es decantarà per títols de literatura general. Però crec que podem ser raonablement optimistes». Un altre matís l'aporta Àngels Xandri: per a l'editoria d'Editorial Andorra, el client habitual de Sant Jordi és nacional «perquè habitualment cau en dia feiner. Però els turistes també celebren el Dia del Llibre. A més, la gent és previsora i si sap que dissabte serà a la platja, és probable que compri el seu llibre la setmana abans».

Aquesta és precisament l'aposta dels llibreters i editors catalans, conscients que difícilment repeiran les xifres del curs passat –19 milions d'euros en vendes– i que han organitzat una Setmana Cultural descentralitzada –Barcelona, Tortosa, Torroella de Montgrí i Mataró– amb conferències, firmes, itineraris i dinars literaris des d'avui mateix i fins al 23 d'abril. Aquí s'han limitat a arrufar el nas davant el mal temps i no s'ha previst res de semblant: només Escaldes s'ha avançat a l'efecte Dissabte Sant, i les parades de llibres i roses ocuparan la plaça Coprínceps el 20 d'abril, tres dies abans del que toca. Tampoc s'han posat d'acord els llibreters a l'hora del descompte habitual del 10%, i cadascun anirà per lliure: Pyrénées els comença a aplicar a partir d'avui mateix, i Llibres Ara, de demà, mentre que La Puça i La Llibreria ho faran a la catalana: el 23 d'abril, i prou.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT