PUBLICITAT

Andorra la Vella tanca l'exercici 2010 amb 1,4 milions de superàvit

  • La xifra d'ingressos ha disminuït un 20,1% respecte el 2009, mentre que la despesa global s'ha reduït en un 12,09%
14042011_comu
Un moment de l'inici de la sessió de Comú aquest dijous al matí a Andorra la Vella. Foto: ANA
El Comú d'Andorra la Vella ha aprovat en la sessió d'aquest dijous al matí el tancament de l'estat de comptes de l'exercici del 2010 amb un superàvit d'1.403.116,73 euros. L'evolució de l'endeutament mostra una reducció respecte el 2009 de 2.126.038,32 euros, situant-se així el 2010 a 61.081.096,45 euros. Pel que fa a la xifra d'ingressos, ha disminuït un 20,1% respecte el 2009, mentre que la despesa global s'ha reduït en un 12,09%. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha valorat positivament les xifres tot destacant l'esforç col·lectiu que ha permès assolir-les i invertir la tendència mentre que els representants de l'oposició han assenyalat que, tot i ser un balanç positiu, caldrà seguir prenent mesures per garantir unes finances del Comú sostenibles en el futur tenint en compte que l'entorn econòmic no mostra símptomes de millora a curt termini.
Durant la sessió de comú, la cònsol major ha afirmat que el balanç demostra que "afrontem ara una nova etapa" que suposa "invertir la tendència" dels últims anys i s'ha felicitat pel que fet que s'hagi pogut contenir la despesa. Així mateix, ha assenyalat que aquest any confia en continuar la rebaixa pel que fa a la despesa corrent arribant a un 20 o 25% de reducció. Pel que fa a la reducció dels ingressos, Ferrer ha recordat que les causes van més enllà de la parròquia ja que "és un problema de país" i de la "conjuntura mundial" tenint en compte que Andorra és "molt dependent dels països veïns".

Ferrer ha afegit que malgrat el balanç positiu que es fa "ens hem de continuar estrenyent més el cinturó i hem de continuar en la línia iniciada". De la seva banda, la consellera de Finances, Begoña Montes, ha afirmat que les xifres que s'han assolit suposen un avenç important i que, a banda del superàvit, s'ha aconseguit una rebaixa de 200.000 euros en el capítol de despesa de personal, "invertint la tendència a l'alça dels últims anys". Montes ha subratllat també que les xifres mostren "la tendència de control de la despesa, que continua per tercer any consecutiu".

Malgrat celebrar les xifres, el conseller a l'oposició Jordi Minguillón ha comentat que "tot el que s'ha fet està bé però no n'hi ha prou" i "s'ha de seguir la línia iniciada o millorar-la". Així mateix, el conseller ha criticat "l'eufòria" de la consellera de finances respecte els bons resultats ja que "la llosa que tenim a sobre és important". L'oposició també ha recordat que el Comú encara està pagant amb les conseqüències de la despesa de dues corporacions anteriors que havien confós Andorra la Vella "amb Qatar" i que s'havien dedicat a fer "inversions faraòniques" i "sense pla de viabilitat".

Minguillón ha manifestat que "l'any que ve pot ser més dur que aquest" i per tant serà difícil "que millorin els ingressos". El conseller de la minoria ha destacat que "la caiguda d'impostos directes en tres milions d'euros és brutal" i ha recordat que es tracta d'ingressos provinents d'una activitat econòmica que ha deixat de tenir lloc a la capital.

L'oposició també ha volgut recordar a la majoria que cal "posar sobre la taula" la qüestió de la "capitalitat" d'Andorra la Vella i mirar de resoldre el problema que suposa que sobre els ciutadans de la capital recaigui sufragar el cost de despeses de l'àmbit nacional i que haurien de correspondre a tots els ciutadans del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT