PUBLICITAT

L'economista Gerard Martínez assegura que el nou model fiscal suposa un "xoc cultural"

  • L'expert creu que els impostos contribueixen a una major "justícia tributària"
  • Crèdit Andorrà organitza una sessió adreçada a professionals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


13042011credit
L'economista Gerard Martínez ofereix una sessió formativa sobre el nou model fiscal, a la sala d'actes de l'edifici Crèdit Centre. Foto: TONY LARA
L'economista Gerard Martínez ha assegurat aquest dimecres al matí que l'adaptació al nou model fiscal d'Andorra representa una "revolució" per als professionals del país que suposarà un benefici general, ja que s'aconsegueix una major "justícia tributària" tal i com mana la Constitució. Martínez ha fet aquestes declaracions durant la primera jornada formativa sobre el nou model fiscal andorrà, organitzada per Crèdit Andorrà i a la qual hi han assistit unes 150 persones. La conferència, que combina la teoria amb casos pràctics, es repetirà dijous i divendres, sessions per a les quals ja hi ha inscrites mig miler de persones, segons ha informat l'organització.

Martínez ha dit que els professionals i el sector empresarial hauran de treballar perquè el nou model "és una autèntica revolució fiscal per Andorra", ja que "fer liquidacions, autoliquidacions i declarar la renda mai s'ha fet". Així doncs, ha insistit que es tracta "culturalment d'un xoc que hem d'assimilar" i, en aquest sentit, ha assegurat que "a Andorra els empresaris ho poden fer bastant bé i ho faran".

Ha recordat que "pagar impostos no és plaent per a ningú", però ha assenyalat que "veiem que d'una certa manera tenim un país en construcció, que té dificultats" i,en conseqüència, les tres lleis del nou model fiscal "responen als imperatius de la Carta Magna, on es fixa que cadascú ha de participar en l'erari públic en funció de la seva capacitat econòmica". Des d'aquest punt de vista, ha subratllat Martínez, el nou model fiscal és un pas endavant de cara a la "justícia tributària".

L'expert recomana als empresaris del país estudiar les lleis i "recórrer als professionals que els permetin d'aplicar-les de manera òptima", amb l'objectiu de deduir "el màxim de despeses, sempre quedant-nos en el marc de la llei" i "pagar el mínim d'impostos sempre respectant efectivament les normes generals que dicten els tres impostos".

Martínez ha conduït la conferència amb Xavier Prats, el seu soci a GM Consultors, que ha parlat al voltant de la llei d'imposició sobre la renda dels no residents fiscals que també tindrà conseqüències per als empresaris locals. De la seva banda, Martínez ha explicat els detalls de les lleis sobre la imposició directa a les societats i sobre la renda de les activitats econòmiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT