PUBLICITAT

Obrir una botiga de roba pot costar més de 1.900 euros

  • A Escaldes per ser el primer negoci i tenir menys de 30 anys l'obertura és gratuïta
èlia orts garri
escaldes-engordany

Periodic
Diverses persones miren l'aparador d'un comerç a l'avinguda Meritxell d'Andorra la Vella Foto: TONY LARA

El cost d'obrir un nou comerç o negoci al país no és obvi ni fàcil de calcular. Cada Comú té una ordinació tributària diferent, tarifes diferents i maneres de calcular diferents. Cada activitat té un tipus impositiu diferent i en funció del carrer on s'ubiqui l'activitat comercial o negoci el preu a pagar al Comú corresponent serà diferent.

Prenent com a exemple un local comercial de 100 metres quadrats i un comerç al detall del sector del tèxtil, els preus són tan dispars que pot ser des de zero euros a Escaldes-Engordany, si és el primer negoci d'un empresari jove d'entre 18 i 30 anys, fins a més enllà dels 1.900 euros si es vol obrir la botiga a una zona cèntrica d'Andorra la Vella. En funció de les exempcions que han dissenyat algunes corporacions per promoure l'obertura de comerços i impulsar així el sector i l'economia, els preus van variant.

Agafant sempre el mateix exemple d'una botiga de roba en un local de 100 metres quadrats, i seguint les ordinacions tributàries per al 2011 publicades, el Comú on és més barat obrir un nou comerç és Escaldes -Engordany. Aquesta corporació eximeix del pagament de les taxes d'higiene pública, enllumenat, d'autorització de radicació d'activitats comercials, indústria o activitat professional i de l'impost per aquest darrer concepte per a l'obertura d'un primer negoci a persones d'entre 18 i 30 anys, Per tant, resulta gratuït instal·lar-se en aquesta parròquia. Això sí, el segon any d'activitat no està eximit del pagament, i en funció de la localització exacta dins la parròquia, el mantenir oberta la botiga de roba pot oscil·lar entre els 599,32 euros fins als 1.246,61 euros. Més desglossadament, correspon una taxa d'higiene mínima de 177,18 euros, un impost de radicació d'activitats a raó de 5,31 metres quadrats i una taxa d'enllumenat públic corresponent al 6% de la quota de l'impost.

A Ordino és la segona parròquia on la instal·lació d'un nou comerç és més barata. El primer any del negoci, costa 63 euros, corresponents a la taxa per tramitar la sol·licitud d'obertura i a la taxa d'autorització de radicació. Ordino també va aprovar l'exempció de la taxa de serveis públics i de l'impost de radicació per al primer any d'activitat. Després, si el local es troba a la zona del casc antic, la suma a pagar al Comú ascendeix als 116,4 euros, i si és a una altra zona de la parròquia, seran 155,2 els euros a satisfer a la corporació.

A Canillo, Encamp i la Massana existeixen també bonificacions per afavorir l'activitat empresarial. Tant a Canillo com a la Massana, existeixen descomptes del 50% en les quotes de l'impost de radicació d'activitats comercials, industrials o professionals per al primer any. A Encamp, a més d'aquesta bonificació, també s'ofereix pagar la meitat de la taxa d'higiene pública per al primer any de funcionament del negoci. D'aquesta manera, i altre cop en funció de la localització dins la parròquia, a Canillo l'obertura d'una botiga de roba de 100 metres quadrats de superfície oscil·la entre els 433,6 euros i els 453,6 euros. Més desglossadament, corresponen a una taxa d'higiene pública de 2,18 euros per metre quadrat, una d'enllumenat de 0,79 euros per metre quadrat, 4,05 euros de tramitació de la sol·licitud i 32,55 euros de la taxa d'autorització de radicació, i finalment un impost de radicació de dos euros per metre quadrat. El segon any d'activitat, però, el preu per mantenir el negoci augmenta lleugerament tot i descomptar les taxes de sol·licitud i d'autorització de radicació, i es situa entre els 497 euros i els 537 euros.

A la Massana els preus varien entre els 465,6 euros fins els 773,38 euros per al primer any d'activitat, però de cara els següents anys els preus són força inferiors, ja que la taxa d'autorització costa 350 euros. D'aquesta manera, els tributs a satisfer al Comú per mantenir una botiga de tèxtils de 100 metres quadrats poden variar entre els 174,84 euros i els 699,38 euros, en funció de la zona on s'ubiqui el local. Cal dir que aquesta corporació també va aprovar avantatges per tal d'impulsar la instal·lació d'artesans als pobles de la parròquia, com Pal.

El Comú d'Encamp aplica bonificacions del 50% dels imports de la taxa d'higiene i de l'impost de radicació d'activitats comercials, industrials i professionals per a l'any d'obertura. D'aquesta manera, els preus a satisfer per obrir un comerç dedicat a la roba a la parròquia es mouen entre els 210,25 euros i els 335,5 euros, depenent del carrer on s'ubiqui la botiga. De cara als següents anys d'activitat, l'import a satisfer per un local tipus de 100 metres quadrats destinat a la venda al detall de moda varia entre els 326,9 euros i els 577 euros.

En les ordinacions tributàries dels comuns de Sant Julià de Lòria i d'Andorra la Vella no consten exempcions o bonificacions per al primer any d'obertura d'un comerç, tot i que a la capital sí que es preveuen descomptes del 50% en la taxa d'higiene, d'enllumenat i en l'impost de radicació per l'inici d'activitats per a professions liberals, i del 40% per a l'inici de les activitats d'ortofonia, logopèdia, dietética, podologia, infermeria, teràpia visual i llevadora.

De tota manera, el cas lauredià no seria el més car de tots, sinó que és la tercera parròquia més assequible per obrir un negoci, darrera d'Escaldes-Engordany i per davant de Canillo, La Massana i la capital. Així, obrir una nova botiga de roba a Sant Julià de Lòria pot costar entre 346,26 euros i 849,24 euros. Descomptant la taxa de radicació, que és de 53,6 euros, l'import a pagar els següents anys varien entre els 292,66 euros i els 795,64 euros.

A Andorra la Vella és on surt més car obrir un nou negoci. Altra vegada cal tenir en compte la localització exacta dins la parròquia, i els preus ballen entre els 560,25 euros i els 1.920 euros. El darrer import respon a un local de 100 metres quadrats destinat a la venda de tèxtil a un lloc cèntric com pot ser l'avinguda Meritxell. Per mantenir l'activitat, els imports a satisfer per any poden anar dels 453,25 euros als 1.813 euros en el cas d'una botiga de roba.

Com a dada curiosa, a la pàgina web de la corporació es pot trobar un simulador que calcula les taxes i els impostos a pagar per les diferents ubicacions i activitats, una eina interessant i que pot ser de molta utilitat per als empresaris. En aquest simulador, que es troba a l'apartat Capital econòmica, i dins el subapartat Obrir un negoci, cal introduir si l'activitat és de nova creació o no, indicant la data d'inici i de fi de l'activitat, l'adreça del local, la seva superfície, el tipus d'activitat que es desenvolupa i l'existència de rètols i vitrines. Un cop introduïdes totes les dades, l'aplicació calcula l'import total a satisfer, desglossant la quantitat per cada taxa i impost.

Cal dir també que la reunió de cònsols treballa per a la unificació dels preus públics, però en les taxes i impostos per obertura d'un comerç serà un dels punts més difícils d'arribar a una homogeneïtzació.

Fomentar la cura pel medi ambient/ La corporació comunal d'Encamp és l'única en la que l'ordinació tributària recull mesures per fomentar la cura pel medi ambient i el reciclatge. En relació a la taxa d'higiene, l'ordinació preveu bonificacions d'entre el 15% i el 30% per a les empreses que demostrin mesures per reciclar els materials utilitzats. La taxa d'higiene pública a Encamp varia en funció de la localització, els metres quadrats del local i el tipus d'activitats. Igualment, també es preveuen bonificacions per als ciutadans que acreditin que fan reciclatge d'envasos, paper i vidre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT