PUBLICITAT

Tributs i Duana, «preocupats» per la manca de consultes sobre l'IRNR

  • El Govern engega campanyes informatives perquè no hi hagi «sorpreses» en la declaració obligatòria
P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cartell a la planta baixa de l'edifici administratiu del Govern indica que es pot consultar sobre els nous impostos Foto: TONY LARA

Ha passat ja una setmana, si es tenen en compte només dies hàbils, de l'aplicació del nou Impost sobre la renda dels No Residents (IRNR) i des dels departaments que ho gestionen, el de Tributs i el de Duana, estan preocupats per la manca de consultes. «Preocupats» és la paraula perquè saben que en tres mesos –al juliol– moltes empreses i corporacions hauran de fer la declaració de renda obligatòria, i quants més dies passen pitjor perquè mentre es donin les contractacions de serveis de fóra i no facin la retenció corresponent a aquest impost (genèrica del 10%) després serà més complicat poder-ho ajustar. Són les empreses o ens contractistes de serveis i els no residents els obligats tributaris.

Des del departament de Tributs i el de Duana tenen previst començar aquesta setmana a efectuar campanyes d'informació. En aquest cas es tracta de campanyes directes a destinataris residents que des d'aquests departaments coneixen que han contractat serveis per tal d'informar-los sobre la retenció a les factures que hauran de realitzar «per evitar sorpreses després», va explicar Raül Bartolí, director adjunt de Procediment Duaners.

UNA APLICACIÓ A CONTRARELLOTGE / A més d'aquestes accions informatives directes a destinataris de prestacions foranes, es preveu començar amb un pla d'informació sectorial. «Ja anem tard», reconeix Bartolí. Però l'aprovació d'aquesta llei ha estat un contrarellotge per als departaments encarregats de gestionar aquest impost. El 29 de desembre de l'any passat, el Consell General va aprovar la llei de l'impost sobre la renda dels no-residents fiscals, que ha estat aplicable a partir de l'1 d'abril d'aquest any a les rendes meritades. En aquests tres mesos s'ha hagut de redactar el reglament de desenvolupament d'aquesta llei que va ser aprovat el passat 16 de març. I per donar continuïtat s'ha redactat els corresponents formularis a utilitzar per realitzar les diverses tramitacions relatives a aquest impost, que van ser publicats al BOPA el 30 de març, dos dies abans de l'aplicació de l'IRNR.

Els col·lectius que sí que s'han interessat han sigut el sector immobiliari, el d'assegurances i el de notaris que han mostrat «la seva inquietud i han demanat aclariments», va explicar Bartolí. Aquests sectors són els que tenen més clars que en les declaracions trimestrals han de declarar aquestes retencions i estan fent-ho des de l'aplicació del nou impost.

AL JULIOL, LES DECLARACIONS / Encara queden tres mesos per presentar les declaracions de la renda obligatòries. Al juliol s'espera reforçar en personal el departament de Duana que s'encarregarà, junt al de Tributs del Govern, de gestionar aquestes rendes de l'IRNR.

Són moltes les empreses i corporacions comunals, així com esportives i col·lectius socials les que reclamen serveis a empreses de fora del país. L'assessorament, la contractació d'un conferenciant, una empresa de pintura o fins i tot d'un esportista, són alguns dels exemples en els que s'ha d'aplicar la retenció corresponent per poder-la adjuntar en la declaració trimestral corresponent.

«Sabem que falta informació i encoratgem a la gent perquè pregunti perquè hi ha casos fàcils i d'altres que s'han d'estudiar un per un», va explicar el director adjunt de Procediments Duaners.

Un exemple pràctic. Si un empresari contracta per 10.000 euros els serveis d'un assessor de fora, haurà de reflectir en la factura l'import net de retenció. Al tractar-se del 10% , la retenció de l'IRNR serà de 1.000 euros. Per tant haurà de pagar 9.000 euros. Serà l'empresari qui ingressi els 1.000 euros de retenció al Govern, en la declaració trimestral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT