PUBLICITAT

Gasòliba veu marge per «rectificar» l'acord monetari amb Brussel·les

  • Adverteix que assumir la legislació financera de la UE és «signar un xec en blanc»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gasòliba al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, divendres passat Foto: ANA / N. M.

L'expert en relacions amb Europa, doctor en Ciències Econòmiques i exeurodiputat català, Carles Gasòliba, considera que Andorra hauria de revisar alguns aspectes de l'acord monetari, sobretot pel que fa al punt que indica que s'assumeix tota la normativa financera que adopti la Unió Europea (UE) en un futur, ja que considera que això és com lliurar «un xec en blanc». D'altra banda, Gasòliba assegura que no és massa tard per renegociar aquests aspectes ja que l'acord no està rubricat ni ratificat, i a més s'empara en el Tractat de Lisboa per defensar les seves idees, perquè diu que si en aquest text s'assenyala que es respectaran les especificitats dels països veïns, s'ha d'aprofitar aquesta arma.

La reunió del ple de la secció de filosofia i ciències socials de Institut d'Estudis Catalans es va celebrar divendres passat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, on va participar, entre d'altres membres, l'expert en les relacions amb Europa Carles Gasòliba. Durant les exposicions sobre la situació econòmica del Principat, va sorgir també el tema de l'acord monetari en referència al qual va parlar Gasòliba.

Sota el punt de vista de l'expert, Andorra hauria de revisar el text que es va tancar i renegociar alguns aspectes, i es refereix concretament al fet que s'accepti aplicar tota la normativa europea que es vagi aprovant en els propers anys, ja que assegura que no es pot saber el que aprovarà la Unió Europea, i que per tant és com «lliurar un xec en blanc». Segons Gasòliba, en els darrers cinc anys a Europa s'han aprovat un munt de lleis i per tant caldria, al menys, negociar o tenir una base per assumir el que vindrà perquè no se sap quin marc financer hi haurà i per tant ‘no es prudent acceptar-ho'.

Sobre les paraules del cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu, que ha repetit en diverses ocasions que el text està tancat i que per tant «es pot aprovar o no» però que no es pot revisar, Gasòliba no hi està d'acord. Segons l'expert, l'acord no està ratificat ni rubricat i per tant encara «hi ha marge per rectificar». Això no treu que considera que seria negatiu per Andorra rebutjar l'acord, però «atès que hi ha un nou govern i un nou parlament» veu lògic que es revisin alguns aspectes. Gasòliba afegeix, a més, que la UE ‘està acostumada a negociar i renegociar' i que, per tant, està convençut que es pot fer. Com a base per a la negociació, l'expert recorda que «la diplomàcia andorrana va estar molt encertada quan va aconseguir que al Tractat de Lisboa s'introduís que la UE respectaria les especificitats dels països amb qui té relacions de veinatge», perquè això implica que «aquestes especificitats estan reconegudes».

No estem tan malament / D'altra banda, Gasòliba indica que «no hauríem de tenir la idea que Andorra està allunyada de la Unió Europea», perquè opina que està molt integrada i que té moltes eines i capacitats de col·laboració, com són l'acord duaner o l'acord de cooperació del 2004. És per això que a l'hora de revisar l'acord monetari considera que «ha de primar una relació bilateral amb reconeixements explícits» perquè hi ha una llarga relació de col·laboració en positiu, i que s'han de tenir en compte els interessos d'Andorra.

El consultor econòmic i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Carles Gasòliba, també és coneixedor de la realitat d'Andorra ja que entre d'altres tasques va exercir la presidència del Consell Assessor de l'Institut d'Estudis Jurídics, Econòmics i Financers d'Andorra. Informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT