PUBLICITAT

La crisi fa créixer el nombre de voluntaris de la Creu Roja

  • L'ens ha crescut en projecció, activitats, personal i ha assolit una major autonomia financera en els darrers anys
P.G.
ANDORRA LA VELLA

Trenta anys de la Creu Roja han donat per molt. Molta ajuda oferida però també s'ha donat un creixement important com a ens. La crisi i l'augment de necessitats al país ha provocat l'efecte multiplicador de voluntaris. Si en el 2004 eren set els prestadors de serveis, ara ja en són 210 voluntaris. D'aquests 50 són voluntaris socials.

El proper dia 8 de maig, Dia de la Creu Roja, se celebrarà el 30 aniversari de la Creu Roja Andorrana. Durant aquesta jornada es preveu fer una festa molt significativa, tot i que el president de la Creu Roja, Josep Duró, no ha volgut avançar cap més detall. L'únic que hem pogut saber és que les activitats se centraran en la capital.

Actualment la corporació de la Creu Roja la formen 210 voluntaris, 1.300 socis i vuit empleats fixos més els 10 empleats per transport sanitari que els contracta el Govern.

La Creu Roja ha passat d'obtenir el 48% de subvenció governamental del total del seu pressupost en el 2004 a tenir-ne el 27% en l'actualitat. Duró explica que cada cop s'ha treballat més per ser més independents financerament parlant. En l'actualitat aquest ens solidari treballa amb un pressupost anual de 700.000 euros, als que s'ha d'afegir els 300.000 del transport sanitari. Un milió d'euros que són finançats a més de per l'Estat, per activitats pròpies, socis, donatius i prestacions de serveis.

En aquesta trajectòria humanitària les àrees d'intervenció de la Creu Roja també han crescut i s'han desenvolupat. Ha passat de tenir les tres inicials Formació, Socorrisme i Social 2004 a tenir-ne set en l'actualitat. A més de les tres anteriors, la Creu Roja treballa en l'àrea de Joventut, activitats de la Salut Pública i Relacions Internacionals, la Formació i Comunicació i difusió dels valors institucionals.

Per àrees, en Socorrisme a més de les tasques preventives inicials s'ha ampliat fins a treballs a la muntanya i intervencions en emergències. Si hi ha que destacar una de les emergències més greus en les què ha intervingut la Creu Roja en la seva història, és sens dubte, el desgraciat accident del Túnel dels Dos Valires on van morir cinc operaris. La Creu Roja va muntar tot un dispositiu d'un hospital de campanya en el terreny, però va ser la tasca de suport psicològic a un dels operaris que estava atrapat i que va morir minuts després el més costós per als voluntaris amb l'armilla vermella.

MÉS CURSOS DE FORMACIÓ / La formació és una altra de les tasques que està desenvolupant-se vertiginosament. La Creu Roja ha oferit aquest curs 1.100 formacions amb el nom de PAPI (Primers Auxilis per a Infants) per a infants entre 9 i 10 anys de tots els centres escolars dels tres sistemes educatius. A partir del proper curs aquests cursos es dupliquen ja que s'ampliarà la formació per als joves de 16 anys. «Aquesta formació és positiva perquè en cas d'actuar hem de saber com fer-ho en una situació de primers auxilis, i després està l'ensenyament als joves d'uns valors com són els de la Creu Roja», va explicar Duró.

Aquestes formacions encara aniran creixent en nombre i de manera continua perquè segons obliga la nova llei del treball les empreses han de tenir dos o tres empleats formats en primers auxilis, així com també als funcionaris dels comuns de les set parròquies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT