PUBLICITAT

Carrer X, cantonada amb Y

  • Sovint els propis habitants del país desconeixen el nom del carrer pel qual transiten H Escaldes-Engordany aprova una ordinació que obliga a col·locar plaques de retolació a tots els edificis cantoners de la parròquia
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una cantonada sense retolació al carrer Santa Anna d'Escaldes-Engordany Foto: ÀLEX LARA

No són pocs els visitants, i fins i tot habitants del país que no saben per quin carrer transiten. Tot i no ser una enquesta fiable, de les set persones a qui se'ls va preguntar si sabien quin era el carrer pel qual circulaven, a la parròquia d'Escaldes-Engordany, cap va saber respondre. Resultat, si més no, significatiu. Malgrat no ser un problema exclusiu d'aquesta parròquia, el Comú escaldenc, sabedor que són nombrosos els visitants i residents els que poden sentir-se perduts, vol posar-hi remei. Per això va aprovar una ordinació per la qual s'obliga als propietaris dels edificis cantoners senyalitzar degudament els carrers, i a la resta, indicar el número que li correspon a cada construcció del carrer.

Situats en una cantonada de la via més coneguda de la parròquia, l'avinguda Carlemany, es demana a una noia que sembla que sap on va si coneix com es diu el carrer pel que camina. «El que puja és l'avinguda Carlemany, però el travesser...», va manifestar la jove habitant del país, que no va voler donar el seu nom. Caminava decidida pel vial de la Unió, i en aquella cantonada no es veu cap rètol informatiu amb els noms dels carrers. La mateixa noia va comentar que la retolació dels carrers a la que obliga la nova ordinació comunal ajudarà també a indicar els turistes, tot i que normalment demanen per llocs «que saps indicar», com hotels o Caldea. En la mateixa línia es va manifestar Imma, una agent de circulació del Comú d'Escaldes-Engordany, tot assegurant que els visitants «normalment demanen per botigues i llocs i no per noms de carrers». Una mica més amunt, a l'avinguda Carlemany amb el carrer Ciutat de Sabadell –on tampoc es veuen rètols indicatius–, una altra resident, Carla, va manifestar que «estaria bé» que els carrers estiguessin tots retolats ja que «hi ha molts turistes que pregunten, i nosaltres tampoc ho sabem». Similarment van respondre Otili, responsable del comerç Marrugat situat a la mateixa cantonada. «Ara que ho dius, sí que són bastants els que pregunten», va reflexionar en veu alta. «No és a diari, però ja ha passat algunes vegades». I va acabar afegint que la retolació dels carrers és una mesura vigent «a tot arreu». El seu company Agustí va anar una mica més enllà, i va comentar que «és el mínim per saber on ets».

Els visitants també reben bé la mesura. «Per no perdre't és interessant conèixer el nom del carrer», va declarar Jordi, veí de Tremp que sovint visita el Principat. Ricard i Alícia, una parella de Martorell, també van manifestar que estaria bé que els carrers estiguessin retolats «per tenir una referència».

Les plaques

Les plaques de retolació dels carrers seran propietat del Comú, fetes de bronze i de 54 centímetres d'ample per 25 d'alt, amb l'escut de la corporació incorporat de 16 centímetres de diàmetre. Caldrà que els rètols estiguin a una distància màxima de mig metre de la cantonada i entre 2,5 metres i 3,5 metres d'alçada des de la voravia. En els carrers amb edificació aïllada, el Comú serà el responsable de col·locar la placa de retolació del carrer sobre un pal de sosteniment fixat a la voravia. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT