PUBLICITAT

Cinca serà ministre de Finances i número dos de Martí al Govern

  • Vicenç Mateu i Mònica Bonell formen el tàndem que presidirà la VI Legislatura al Consell General
IAGO ANDREU / ÈLIA ORTS
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Cinca la nit electoral, i a la galeria, Vicenç Mateu durant una entrevista a la seu de EL PERIÒDIC i per últim, Mònica Bonell en una reunió. Foto: ÀLEX LARA

El número dos de Toni Martí a la llista nacional de Demòcrates per Andorra (DA), Jordi Cinca, serà també el número dos de Martí al Govern. Cinca assumirà la cartera de Finances, peça clau de l'Executiu i més en un moment d'intenses reformes econòmiques. D'altra banda, mentre la resta de noms del gabinet de Martí s'han d'anar tancant, DA va avançar ahir la composició de la Sindicatura: Vicenç Mateu, conseller per la circumscripció territorial d'Escaldes, serà el síndic, i Mònica Bonell la subsíndica. El número tres de la plataforma, Ladislau Baró, assumirà la presidència del Grup Parlamentari, mentre que Daniel Armengol serà el vicepresident.

El cap de setmana es presenta intens i amb moltes negociacions a casa dels demòcrates. Martí vol fer amb el Govern el que ja va fer amb la candidatura nacional: tancar-lo com més aviat millor per evitar especulacions innecessàries i marcar perfil polític. El líder de DA vol un Govern curt, d'unes dimensions similars als que va encapçalar Òscar Ribas a principis de la dècada de 1990 i al que ha liderat fins ara Jaume Bartumeu. Sis o set ministres. De moment ja n'hi ha un d'absolutament confirmat: Cinca assumirà la cartera de Finances. Previsible, però ràpid, a menys d'una setmana de la victòria del 3-A.

El qui serà el president del grup parlamentari de DA va anunciar ahir els noms que configuraran el tàndem presidencial del Consell General, Vicenç Mateu i Mònica Bonell. Segons Baró, hi havia «bastantes possibilitats» damunt la taula, però els consellers electes van acabar optant per la composta per l'escaldenc i la canillenca. El que es va valorar va ser «l'experiència política» en l'àmbit parlamentari pel primer i en el comunal per la segona. Baró va mostrar-se convençut que el tàndem «desenvoluparà les tasques amb solvència». Pel que fa als noms que completaran la Sindicatura, el número tres de la candidatura nacional de DA va expressar la voluntat de parlar abans amb l'altre grup amb representació al Consell General, format pel Partit Socialdemòcrata. En aquest punt, no va descartar que una de les secretaries pogués ocupar-la algun parlamentari socialdemòcrata. Baró va justificar-ho argumentant que en bona part dels parlaments, la mesa –el que aquí és la Sindicatura– és representativa de les forces presents a les cambres.

Així, després d'anunciar que el president suplent del grup parlamentari de DA serà el conseller electe per la parròquia de la Massana, Daniel Armengol, només quedarà per acabar d'organitzar el grup el nomenament dels consellers que s'encarregaran de cada una de les comissions legislatives i de la permanent, que s'encarrega del funcionament del Consell General en els períodes de vacances parlamentàries. D'aquestes qüestions se'n parlarà un cop estigui constituït el Legislatiu, segons va manifestar Baró.

El rebuig del ps al govern d'unitat / Tot i deixar clar que no s'ha rebut una resposta formal, el futur ministre de Finances va mostrar certa incomprensió vers la postura del Partit Socialdemòcrata de rebuig a la mà estesa per Martí per fer un govern d'unitat. Cinca va considerar que l'oferta «no s'ha apreciat en la seva dimensió», tot argumentant que es perden «l'oportunitat de participar en totes les decisions del Govern», que va assegurar que seran col·legiades. Així mateix, va comentar que «l'ambigüitat» de la proposta criticada pel PS respon a la «llibertat» que s'ha donat al futur cap de Govern per part dels membres de DA a formar l'equip que «trobi més oprotú». En aquest punt, Baró va informar que el proper dilluns Martí es tornarà a reunir amb el cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu, per continuar parlant de la transició en els ministeris. En relació a la demanda d'ampliar el pacte d'Estat ofert també a la reforma fiscal i la de l'Administració, Cinca va valorar que en el primer cas no seria necessari vist que els programes de les dues formacions en aquest punt «difereixen poquíssim» i hi hauria d'haver «poques dificultats per tirar-ho endavant». En relació a la reforma de la Funció Pública, el futur ministre de Finances va comentar que primer caldria veure els termes en què aquesta es planteja des del PS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT