PUBLICITAT

285 persones van requerir 1.140 informes medicolegals per lesions

  • L'any passat es van efectuar 27 autòpsies judicials, 13 van ser per mort violenta i 14 van ser per mort natural
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una imatge d'un cadàver a una llitera d'una àrea de Medicina Legal i Forense Foto: ORIOL LLAURADÓ

El nombre d'informes medicolegals per danys corporals que elabora l'Àrea de Medicina Legal i Forense (AMLiF) s'ha multiplicat respecte als anys anteriors, això no significa que s'hagin donat més casos de lesions. Es tracta que cada cop més la Batllia reclama més avaluacions d'una mateixa lesió. De fet les persones que han estat ateses per la valoració de dany corporal han estat de 285, 9 més que l'any anterior. Però aquestes 285 han precisat cadascuna d'elles de vàries visites i el corresponent informe medicolegal posterior. Així s'ha multiplicat per quatre i han estat 1.140 els informes medicolegals de lesions. Val a dir que per confeccionar l'informe final l'AMLiF realitza entre 1 i 7 visites per cas.

Els informes medicolegals per lesions és la segona de les activitats més representatives per volum de tasca de l'àrea de Medicina Legal i Forense. Els 285 informes representen el 35% de l'activitat d'aquest departament. La primera de les activitats amb més volum d'informes representa el 48% i es refereix als informes forenses. Aquests informes forenses s'efectuen per diverses raons, com per accidents de trànsit, maltractaments a menors, violència domèstica, entre d'altres. Els més nombrosos són els informes forenses als detinguts. Al 2009 va entrar en vigor un nou protocol pel qual les persones detingudes tenen dret a una visita forense en menys de 12 hores des del moment de la detenció.

A més dels informes als detinguts, els següents més nombrosos són les valoracions psicològiques i les psiquiàtriques. El Codi Penal valora les lesions que necessiten assistència mèdica, i de vegades l'avaluació per determinar la intervenció mèdica psicològica triga més, per això des de l'AMLiF es verifica la necessitat del tractament psiquiàtric.

RAONS DE LES LESIONS / 110 de les 285 persones que van requerir valoracions de danys corporals van ser per accidents domèstics. Una altra de les raons per l'elaboració d'aquest tipus d'informes per lesions són els accidents de trànsit, en total van ser 84 les persones que van patir lesions i que van requerir d'aquestes avaluacions per poder presentar-les com a prova davant de la batllia.El tercer del rànquing dels motius pels quals s'elaboren aquests informes forenses són els accidents laborals.

Aquestes valoracions suposen un protocol d'elaboració d'informes. Des de l'AMLiF es visita l'interessat en diverses ocasions i se li fa un informe medicolegal posterior. Això sí, el departament elabora diverses valoracions, inicial, de seguiment o final amb o sense seqüeles, perquè després es pugui fer una valoració més exacta dels perjudicis en el judici corresponent.

Els informes tenen una varietat de raons que van des dels esmentats fins als accidents esportius, agressions inespecífiques, informes pels detinguts, i també complements d'informes necessaris i agressions a menors. Tot i no ser molt nombrós, cal destacar que d'aquest darrer cas, agressions a menors, l'any passat van ser set els menors que van haver de passar per l'hospital a l'AMLiF per ser avaluats per danys corporals.

27 AUTÒPSIES JUDICIALS / L'AMLiF va efectuar l'any passat 27 autòpsies judicials, cinc menys que l'any anterior. D'aquestes, 14 van ser per morts naturals i 13 per morts violentes. L'any anterior van ser 20 les autòpsies realitzades per morts violentes.

D'aquestes 13, 10 van ser autòpsies que es van requerir per a persones que havien mort en accidents de trànsit. Una va ser la de l'autòpsia d'un homicidi, en concret de l'home que va ser assassinat presumptament per la seva dona a un domicili d'Escaldes-Engordany. A aquestes morts violentes s'han d'afegir dos suïcidis. Val a dir que l'any anterior van ser set les persones que es van llevar la vida.

Cada cop és més coneguda la tasca que es realitza des del departament de Medicina Legal i Forense i per aquest motiu també es veuen incrementats any rere any les diferents avaluacions que es fan. Els interessats acudeixen en moltes ocasions per demanar aquests informes per presentar-los a les demandes judicials i poder accedir a les indemnitzacions corresponents.

MENYS EMBALSAMENTS I TRASLLATS / Altres de les tasques que es realitzen des de l'àrea de Medicina Forense són els embalsaments i els trasllats. A diferència de l'any 2009 que es va produir un augment d'aquestes activitats, l'any passat va tornar a xifres similars als anys anteriors. En concret van ser 35 els embalsaments (15 menys que l'any anterior) i 42 els trasllats que es van efectuar l'any passat (10 menys que al 2009). Cal recordar que per traslladar un cos a França no és necessari el seu embalsament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT