PUBLICITAT

L'IEC veu com un referent l'ensenyament andorrà

  • L'entitat creu necessari comptar amb més participació del país
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La reunió de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC d'ahir al Centre de Congressos de la capital Foto: ÀLEX LARA

La secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al complet, es va desplaçar ahir a Andorra per conèixer el país de primera mà i poder aplicar els coneixements que adquireixin en la seva tasca diària. El director de la secció, Josep González-Agàpito, va voler destacar durant la jornada el bon funcionament de l'ensenyament a Andorra, que va assegurar que és un referent per a tota Europa i per al món en general. González-Agàpito va indicar que l'IEC treballa molt amb temes d'Andorra i que és per això que necessiten tenir bons coneixements del país. També va destacar que seria positiu tenir més membres del Principat a l'IEC, ja que de moment només n'hi ha un a la secció de filologia.

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella va ser la seu de la reunió dels membres de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC amb alguns representants d'Andorra. La jornada organitzada conjuntament per l'IEC, la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i l'Institut d'Estudis Andorrans, va comptar amb les exposicions de quatre experts andorrans que van parlar de la situació econòmica, la llengua, cultura, i la societat i l'encaix amb Europa, segons va narrar l'ANA. A més de la presentació de l'acte, a càrrec de la cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, hi van participar Jordi Alcobé, Meritxell Mateu, Josep Dallerès i Joan Sans.

El president de la secció, Josep González-Agàpito, va explicar que l'IEC treballa sobre tots els territoris de parla catalana, i que és per aquest motiu que han considerat necessari venir al Principat. Segons va indicar, a la secció de ciències socials «pensem que hem de fer un contacte directe amb cada un dels països i territoris» i va apuntar que volen «escoltar i preguntar», i que han d'entendre i comprendre Andorra.

Entre les particularitats d'Andorra per les que s'han interessat destaca l'ensenyament. González-Agàpito va voler remarcar que es tracta d'un sistema modèlic per la seva qualitat i també per «la ràpida capacitat de resposta» que hi ha quan es detecta algun problema. No es va referir només a la comparativa amb Europa sinó que va apuntar que el sistema andorrà es pot situar entre els primers d'Europa i del món.

D'altra banda, el director de la secció va parlar de com l'IEC s'interessa per tot el que afecta a Andorra, a causa del seu pes social, cultural i econòmic. De fet, va indicar que la secció considera que cal incorporar membres andorrans a l'acadèmia perquè actualment només hi ha una andorrana que forma part de la secció filològica. Tot i així va destacar que encara que no hi hagi cap membre a la secció de ciències socials, des de l'IEC es treballa molt amb temes que afecten el Principat, i considera que «a vegades els andorrans no capten el que fem pel país», i que l'IEC «dóna molts guanys a Andorra sense demanar res a canvi». En aquest punt es va referir als estudis sobre la toponímia o als anuaris socioeconòmics, entre d'altres.

La presidenta de la SAC, Àngels Mach, va valorar positivament la sessió i va opinar que «ens pensem que ens coneixen, però encara s'ha de fer molta part pedagògica». És per això que les exposicions que van fer els experts les va considerar molt necessàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT