PUBLICITAT

Martí ofereix un ministeri al PS, que respon que «no els és necessari»

  • Martí demana celeritat en la resposta però els socialdemocrates només es definiran durant el congrés del juny
P. G. / C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Goya i Bartumeu durant la reunió del Comitè directiu, ahir al vespre. Foto: ÀLEX LARA

La promesa del govern d'unitat proposada pel partit guanyador de les eleccions del passat 3 d'abril, Demòcrates per Andorra (DA), es va concretar ahir amb una proposta feta al seu adversari polític, el Partit Socialdemòcrata (PS). La proposta va ser clara: L'oferta d'un ministeri. I les condicions fixades per DA també eren clares: Els demòcrates amb els seients directius del Govern seran els que escolliran quin ministeri i quina persona del PS pot portar aquest ministeri, o el que és el mateix, qui seurà a la taula del consell de ministres. Amb aquesta proposta, Martí considera que la promesa ja ha estat complida.

Com en una partida de pòquer, Martí va mostrar el seu joc però no mostrar les cartes. L'única cosa que va concreta el futur cap de Govern va ser referent a l'oferta d'una cartera, ja que va dir que només seria un ministeri i mai dos. El que no va voler concretar és quina cartera pot ser ni quin representant del PS tindria previst escollir.

Aquesta claredat exposada per Martí, però, es va tornar nuvolosa a l'hora de trobar la resposta per part del Partit Socialdemòcrata. Després de reunir-se ahir a la nit el Comitè directiu, en una trobada per analitzar les responsabilitats dels resultats electorals, el primer secretari del PS, Ferran Goya, va voler deixar clar que aquesta petició no ha encaixat bé a les files socialdemòcrates. Segons va manifestar, aquesta demanda «no és necessària» per a DA «ni l'ha necessita». Sense fer servir la paraula rebutjar en cap moment, Goya va deixar entendre que ara «no era el moment» de tractar aquesta qüestió, la qual serà debatuda durant el proper Congrés del PS, que s'ha fixat per la primera quinzena de juny. És a dir, quan ja s'hagi constituït el nou Govern i les carteres ministerials. Per tant, i tal i com va deixar entendre el propi Goya, «en aquest primer Govern no hi haurà cap ministre del PS».

El primer secretari del partit va mostrar la seva sorpresa pel desenvolupament de la reunió mantinguda al matí entre les dues parts. «El que ha de fer ara Martí és fer el traspas dels dossiers del Govern, no s'ha de preocupar d'això (oferir un ministeri), ja no està fent campanya electoral», va manifestar Goya.

Un pacte d'estat? / La proposta de Govern d'unitat oferta pels demòcrates té, però, una segona part. En cas que finalment el PS es mantingui ferm en la seva decisió de no acceptar la cartera ministerial, DA segueix proposant un altre acord al que serà la seva oposició durant la legislatura. En aquest cas és un pacte d'estat per tres qüestions claus. La primera, va explicar Toni Martí, es refereix a tractar la relació de l'Executiu amb els comuns per tal de determinar la modificació de la llei de competències i transferències. La relació amb Europa és la segona qüestió que requereix un pacte d'estat i que es farà amb la creació d'una comissió especial al Consell General. Finalment, el tercer punt on l'oposició i el Govern hauran d'anar de la mà és en la taula que es crearà d'anàlisi de la situació de la sanitat pública, conjuntament amb la CASS.

Però aquí torna a sorgir la problemàtica, ja que ahir Goya va afegir dos punts més en aquesta proposició de pacte. La fiscalitat i la reforma de la funció pública. Amb tot, però, el PS no condiciona l'arribada a una entesa al fet que s'hi incloguin aquests cinc punts. Si no hi són tots, «tampoc ens aixecarem i marxarem del Consell», va ironitzar Goya.

dilluns, més reunions / Una hora després de la reunió celebrada ahir entre les tres espases demòcrates, Toni Martí, Jordi Cinca i Ladislao Baró, amb el cap en funcions, Jaume Bartumeu i el ministre d'Economia i Finances, Pere López, des de DA van anunciar que aquest primer contacte tindrà la seva continuïtat dilluns vinent, per tal d'aconseguir «la transició ràpida». Martí va informar que aquesta transició dels lliuraments dels dossiers del Govern està fent-se «amb tota la normalitat».

D'altra banda, DA també es va reunir ahir amb les representants de la tercera força parlamentària, Unió Laurediana (UL), Montserrat Gil i Roser Bastida, per formalitzar la incorporació d'UL al grup parlamentari dels demòcrates. De fet, ahir les dues conselleres ja van participar en les reunions de treball.

Martí també va avançar que té previst anunciar la composició ministerial el mateix dia de la investidura «o fins i tot si es pot fer abans, ho anunciarem abans», va dir.

Paral·lelament, el PS segueix analitzant la derrota. «Hem tingut molts errors durant la campanya», va assegurar Goya, «no hem sigut capaços de posar espigons per poder parar l'onada i fer ponts per la societat», va exposar, fent clara referència al partit vencedor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT