PUBLICITAT

La contractació de personal de temporada augmenta un 9%

  • S'han incorporat 262 treballadors més que fa un any per aquestes dates
  • L’esgotament global de les quotes és del 91,8% amb 3.168 autoritzacions acordades
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENFGORDANY


La contractació de personal per les quotes de temporada 2010-2011 és superior a les dades de l’any anterior a la mateixa data, concretament s'ha incrementat en 262 treballadors, el que suposa un augment del 9%). Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística que ha destacat un cert optimisme dels sectors turístics, particularment l’hoteleria (11,1%) i les agències de viatge (139,1%). En data 1 d’abril l’esgotament global de les quotes de temporada és del 91,8% amb 3.168 autoritzacions acordades. En total s’han concedit 1.673 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 1.495 per als extracomunitaris. La dinàmica de les contractacions a l’1 d’abril se situa, en comparació a la mateixa data de l’any anterior, en un -0,9% del consum les quotes d’extracomunitaris i un augment del 19,8% del consum de les quotes per a comunitaris.Estadística informa que en data 1 d’abril, l’esgotament global de les quotes de temporada és del 91,8%. Les places per personal comunitari s'han utilitzat en un 98,4% mentre que per les del personal extracomunitari, s'ha fet en un 85,4%. En total s’han concedit 1.673 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 1.495 per als extracomunitaris. La quota de la qual s’ha fet menys ús és la d’extracomunitaris de pistes, utilitzada al 75,3%, a excepció de les quotes per agències de viatge, que es van ampliar aquest any de manera important en previsió de l’acollida del turisme rus.
Pel que fa a l'evolució de les quotes des del 2007 fins al 2010, Estadística apunta que la part dels treballadors comunitaris ha anat creixent durant els últims anys mentre que la part d’extracomunitaris s’ha anat reduint de manera significativa, particularment durant l’última temporada.
La dinàmica de les contractacions a l’1 d’abril se situa, en comparació a la mateixa data de l’any anterior, en un -0,9% del consum les quotes d’extracomunitaris i un augment del 19,8% del consum de les quotes per a comunitaris. Aquest fet, segons Estadística, confirma la tendència de les temporades anteriors de reducció de l’ús de personal extracomunitari, a excepció aquí també de les quotes per agències de viatge que es van ampliar aquest any de manera important en previsió de l’acollida del turisme rus.
El grup de treballadors més important es troba en ocupacions de serveis personals, com els cambrers de restaurants i dependents, seguit pel grup de treballadors no qualificats que inclou els cambrers d’habitacions, ajudants de cuina i els agents d’explotació de telesquí.
Pel que fa al personal comunitari de pistes, la tendència de contractacions del 2010-2011 mostra un augment significatiu del 17,1% i es veu clarament, que cada any les contractacions es fan més aviat. A més, es confirma la disminució del recurs al personal extracomunitari de pistes, la variació és reduïda (-4,4%) però la tendència és clara i segueix la del 2009-2010.
Al sector de l’hoteleria s’observa el mateix fenomen que per les pistes: s’incrementen en proporcions importants les contractacions de personal comunitari (20,7%), mentre que la dinàmica de contractacions de personal extracomunitari segueix exactament la mateixa tendència que per la temporada 2009-2010 i acaba amb el -0,6%.
En el sector del lloguer d’esquí, les contractacions de comunitaris se situen bastant per sobre de la tendència de l’any anterior (12,6%). El consum de mà d’obra extracomunitària segueix la tendència de la temporada anterior tot i una reducció notable del -4,8%.
Finalment, Estadística destaca que el consum de les quotes de temporada 2010-2011 és superior en un 19,8% al consum de l’any anterior per al personal comunitari. En canvi, el consum de places de quota per al personal extracomunitari és inferior en un -0,9% al consum de la temporada anterior. Així, es confirma un cert optimisme del sector turístic en les contractacions, particularment per part dels sectors de l’hoteleria i de les agències de viatge.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT