PUBLICITAT

Acord per prevenir les al·lèrgies

  • Un nou captador d'aire permetrà conèixer els nivells d'al·lergògens i alertar la població
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una estació mesuradora de la qualitat de l'aire d'Escaldes-Engordany. Foto: EDUARD COMELLAS

El Govern signarà «en qüestió de dies, i no setmanes o mesos» un acord amb la Xarxa Nacional de Vigilància aerobiològica de França i la Universitat Autònoma de Barcelona pel qual s'instal·larà a Andorra un nou captador d'aire i altra maquinària –material i aparells d'anàlisi–, que permetrà controlar els nivells d'al·lergògens, una tecnologia de la qual Andorra no disposa. Les dades que es recullin es creuaran amb les d'Espanya i França i amb això es podrà desenvolupar un sistema d'alerta a la població. Així ho va explicar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el nombre de persones amb al·lèrgies ronda entre el 10% i el 25% de la població en països industrialitzats. És a dir que l'acord aprovat ahir pel Consell de Ministres pot ser beneficiós per a molts, ja que servirà, segons Bartolomé permetrà tenir «tot el circuit d'al·lèrgies controlat i fer prevenció».

Per virtut de l'acord, la Xarxa Nacional de Vigilància aerobiològica de França aportarà el captador i la maquinària, i publicarà les dades de l'aire andorrà per generar les alertes relacionades, sobretot, amb el pol·len, un dels al·lergògens més comuns. És a dir que es podrà informar a la població quan es detectin determinats nivells dels diferents pòl·lens i també, en funció de la meteorologia, preveure les zones on més es trobaran aquests i cap on es desplaçaran. Això contribuirà a la qualitat de vida dels al·lèrgics, ja que podran adoptar les mesures necessàries per tal que la incidència dels al·lergògens sigui el menor possible.Per la part catalana, la UAB es compromet a l'intercanvi de tècnics i per a la seva formació, i també creuarà les dades dels tres territoris: França, Espanya i Andorra.

L'acord té el seu origen en la declaració de Parma, signada pels governs dels Estats membres de la regió europea de l'OMS el març del 2010, per la qual es comprometien a resoldre riscos mediambientals que afecten la salut de la població infantil, entre d'altres millorant la qualitat de l'aire i aconseguir un medi ambient lliure de tòxics.

Tard per aquesta primavera

El sistema d'alertes segurament arribarà tard per aquesta primavera. «No sé si podrem tenir aviat les dades», va exposar Bartolomé, ja que encara que s'instal·li amb rapidesa la nova tecnologia, potser caldrà esperar un temps per equilibrar-la i començar a tenir dades fiables.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT