PUBLICITAT

Els comuns demanen al Superior el cobrament dels deutes que han prescrit a la Batllia

  • Si el ple del Ts els dóns la raó, haurà de ser el Govern el que pagui els deutes a les corporacions
10403_encamp cadastre
Miquel Alís després de la reunió de cònsols. Foto: ANA
Els comuns han decidit iniciar una acció conjunta per responsabilitat administrativa per reclamar al ple del Tribunal Superior els deutes que van portar a la Batllia i que han prescrit sense que hi hagi hagut cap moviment per reclamar els tributs als deutors. El cònsol major d'Encamp, Miquel Alís, que aquest dimarts ha actuat de portaveu dels cònsols, ha explicat que durant el primer any aquests deutes els reclamen els comuns i si els deutors no paguen, els expedients es traslladen a la Batllia. Els cònsols lamenten que "o bé per falta de personal o bé per manca de voluntat", aquests expedients hagin prescrit perquè han transcorregut tres anys des de l'origen. Tal com ha informat Alís, si el ple del TS els dóna la raó, haurà de ser el Govern el que els pagui els deutes. El seu homòleg ordinenc, Ventura Espot, ha afegit que la decisió s'ha pres perquè sinó seria "un greuge comparatiu amb els ciutadans que paguen els tributs".
Els comuns que han iniciat l'acció són Andorra la Vella, Ordino, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i la Massana, tot i que només els dos primers han rebut de moment la notificació conforme han prescrit els expedients dels seus deutors. Canillo estaria a l'espera de sumar-s'hi, mentre que Encamp no s'hi ha afegit perquè els seus deutes ja van prescriure i no van emprendre l'acció dins del termini estipulat. Ventura Espot ha concretat que el deute del Comú d'Ordino és de 70.000 euros, mentre que el del Comú de la capital és de 400.000 euros.

Miquel Alís creu que serà difícil que el Tribunal Superior no els doni la raó, i ha explicat que en el moment en què els expedients prescriuen, el deutor deixa de ser-ho i qui hauria de pagar seria el Govern. El cònsol ha afegit que la solució final a aquesta problemàtica és la de crear un sistema per recaptar tots els pagaments a totes les administracions de manera centralitzada.

D'altra banda, la reunió de cònsols també ha servit per parlar de les demandes que el Govern ha fet als comuns per participar a la proposta Maig com mai. Del 6 al 15 de maig, els comuns oferiran dues hores gratuïtes als aparcaments, l'entrada gratuïta als museus comunals, i facilitaran els permisos per celebrar espectacles al carrer.

En un altre ordre de coses, els cònsols han informat que la ministra de Cultura els ha respost la carta en la qual demanaven que els horaris dels museus s'adaptessin a l'afluència turística. Alís ha dit que la ministra ha assegurat que les tardes de diumenge que es tanquen els museus són períodes de poca afluència de turistes, és a dir, de novembre a abril. I d'altra banda, a la carta el Govern es compromet a fer-se càrrec dels guies d'estiu que els comuns no poden continuar assumint.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT