PUBLICITAT

L'executiva del PS proposa celebrar un congrés a principis de juny per renovar els càrrecs

  • La trobada es farà abans de l'estiu per renovar l'executiva de cara a les eleccions comunals i per començar a treballar d'immediat sobre les mateixes
06042011bartumeu
L'encara president del PS, Jaume Bartumeu, durant el darrer esmorzar amb la premsa.Foto: ANA
L'encara president del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha explicat que el Comitè Executiu del PS va decidir aquest dilluns al vespre convocar un Comitè Directiu per aquest dijous, on posaran tots els càrrecs de l'executiu a disposició. Així doncs, també proposaran que se celebri un congrés extraordinari el primer o segon dissabte de juny, per renovar l'executiva amb prou antelació de cara a les properes eleccions comunals, en les que assegura que es posaran a treballar d'immediat. Jaume Bartumeu ha fet aquestes declaracions durant l'esmorzar de comiat amb els mitjans de comunicació, i no ha parlat d'abandonar l'escó com a cap de l'oposició al Consell General, ja que ha indicat que aquest tipus de decisions s'han de prendre conjuntament amb la resta de membres del partit.

Els resultats de les eleccions celebrades el passat 3 d'abril, amb la victòria absoluta de Demòcrates per Andorra amb 20 consellers, i deixant el Partit Socialdemòcrata amb només sis representants a la cambra (vuit menys que en la passada legislatura) i cap representació territorial, ha provocat el replantejament de la situació al si del partit. El Comitè Executiu, reunit aquest dilluns al vespre, va decidir convocar al Comitè Directiu aquest proper dijous per posar els càrrecs a disposició del partit. D'altra banda, es va proposar convocar un congrés extraordinari de cara a principis de juny, on s'hauria de triar el proper Comitè Executiu.

L'encara president del partit, Jaume Bartumeu, ha explicat que el Comitè Directiu de dijous ha d'autoritzar la celebració del congrés al juny, i que també podria ser que es decidís celebrar-lo abans, però que en tot cas, haurà de ser abans de l'estiu, per poder-se preparar amb temps de cara a les eleccions comunals. Aquest congrés extraordinari suplirà el que hi havia programat al setembre per a la renovació dels càrrecs que es fa cada dos anys.

Quant al seu càrrec com a conseller general i cap de l'oposició, Bartumeu no ha mostrat la intenció d'abandonar, i en tot cas ha dit que ell no pren les decisions de manera unipersonal sinó que "sóc una persona vinculada a un projecte polític" i que per tant està disposat a defensar els interessos del 34% dels electors que el van votar. En aquest sentit ha manifestat que "deixaré que les decisions les prengui l'organisme al que li correspon".

D'altra banda, no ha descartat presentar candidatura en el moment de la renovació del Comitè Executiu, però ha assegurat que aquesta decisió no l'ha de prendre ell sinó que es farà de manera conjunta. També ha parlat d'una candidatura alternativa que "si es presenta ja la mirarem", però que en tot cas "jo no estic al partit per quedar-me callat" i per tant ha indicat que donarà la seva opinió en tot moment. Quant a les declaracions efectuades per la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, l'ha instat a presentar una candidatura per presidir el partit, de la mateixa manera que ho poden fer la resta de militants.

Mentre ha parlat de la renovació del comitè, en referència a la ideologia del seu partit, ha opinat que no cal una modificació i que la línia de centre esquerra del Partit Socialdemòcrata és la que s'ha de mantenir. El que ha apuntat és que s'ha d'encarar la perspectiva d'ampliar les aliances més enllà del Partit Socialdemòcrata. A més, ha reflexionat que dins el que és l'evolució socialdemòcrata arreu d'Europa, la situació del seu partit no és tan dolenta, i ho ha fet comparant el percentatge de votants amb els que tenen a països com França, Alemanya o Espanya.

Oposició socialdemòcrata
Pel que fa al paper dels consellers socialdemòcrates a partir d'ara, el primer punt que ha destacat Bartumeu és que es farà una oposició responsable i seriosa, i que després d'haver manifestat la seva disposició al futur cap de Govern, Toni Martí, està a l'espera de la seva trucada. El que desitja Bartumeu és que es pugui fer una transició ràpida i que es puguin traslladar aviat els dossiers més importants per començar a treballar aviat.

Bartumeu assegura que està a la disposició de Martí, tot i que encara no ha rebut cap trucada seva, però que continua a sobre la taula la proposta de pacte d'Estat sobre les relacions amb Europa, la viabilitat de la CASS, la delimitació de competències entre comuns i Govern i la reforma de l'Administració.

D'altra banda, ha descartat fer el discurs d'investidura, ja que ha dit que donat l'arc parlamentari que s'ha definit, això correspon únicament a Toni Martí. Les aportacions del seu partit es faran, per tant, durant el debat.

Els resultats electorals, segons Bartumeu, els va digerir el mateix diumenge al vespre, abans de trucar a Toni Martí per felicitar-lo per la seva victòria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT