PUBLICITAT

De la sorpresa a l'acció

 

  • Satisfacció generalitzada per tenir un «govern fort» que pugui prendre les decisions necessàries
C. G. / E. O.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Josep Anton Bardina alça els braços, senyal de victòria, envoltat de simpatitzants de DA, aquest diumenge a la nit. A la galeria, cares de resignació i silenci entre els simpatitzants del Partit Socialdemòcrata, després de conèixer-se els resultats Foto: TONY LARA

La dominància amb la que Demòcrates per Andorra va superar el repte de les eleccions generals 2011 és proporcionada al sentiment d'estupefacció que es plasmava ahir a tots els racons del país. Fos quin fos el vot dipositat diumenge, fos quin fos el color polític, la sensació de «sorpresa» i «no m'esperava una diferència tan clara» era el resum més escollit per definir la nit electoral. Evidentment, però, per alguns la sorpresa tenia un gust dolç, i per altres, alguna cosa més que amarg.

Dos dels tres excaps de Govern de l'Andorra constitucional (Bartumeu apart) van coincidir en decantar-se per aquest gust dolç a l'hora de valorar la victòria del partit de Toni Martí. Marc Forné va manifestar que els resultats, «ja parlen per sí sols» i que són fruit «d'una campanya encertada de DA». Segons va opinar Forné, l'encert ha estat que els demòcrates «no s'han dedicat a recordar equivocacions, cosa que sí han fet els altres». Per Forné la campanya del PS ha estat «agressiva, un fet que se'ls ha girat en contra».

Respecte a com s'ha d'encarar el present, Forné va exposar que el pacte d'Estat anunciat per Martí durant la campanya «ja no és necessari» tot i que va recomanar que el partit actuï «amb consens» al Consell.

Més incisiu va ser l'excap de Govern Albert Pintat. «Jo no sóc partidari d'actuar amb consens quan es governa», va manifestar el polític lauredià, que va afegir que l'actual situació política «demana solucions valentes i després, si hi ha consens, millor». Pintat va demanar a Martí més mà ferma després d'aquests dos anys on «ningú ha estat capaç de posar-se d'acord».

Òscar Ribas, per la seva part, sí que veu com el camí més beneficiós pel país «un Govern de concentració nacional», sobretot per tractar els pilars bàsics com l'obertura cap a la UE. «M'han agradat les declaracions de Martí on demana que es vegi l'obertura com una oportunitat», va manifestar. Ribas, a més de mostrar-se sorprès en la mateixa mesura que els altres dos excaps de Govern, va opinar que els resultats «estan aquí i no s'hi pot fer res més» i va assegurar que el poble «ha estat massa sever amb Bartumeu», ja que s'ha erigit com el cap de turc de la crisi, va opinar.

En canvi, Pintat i Forné, van assegurar que el càstig cap al PS és la conseqüència de la gestió legislativa. Segons Forné «l'opinió del poble no és excessiva, se li ha de donar la raó». Pintat va ser més directe. Els resultats són mostra de «la maquinària inapel·lable de la ciutadania, el col··lectiu ha parlat», va assegurar.

Satisfacció de les patronals / El sentiment entre les patronals ahir era de satisfacció pels resultats electorals. No tant pel color escollit per la ciutadania, sinó per la més que àmplia majoria. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, recordava que abans de la campanya «ja dèiem que necessitàvem un govern fort i no un escenari com l'anterior». Així, va ressaltar que des de la CEA «estem contents, independentment del color». Si les urnes haguessin donat una majoria àmplia al PS, el nivell de satisfacció seria similar. Similarment es va expressar Susagna venable, presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), que va exposar que «el que no podia ser era la situació en què cap projecte podia tirar endavant» i que havien parlat amb totes les formacions, i els seus programes tenien present el comerç.

Ara caldrà passar a l'acció. Així, Altimir va recollir el guant de diàleg llançat pel futur cap de Govern dient que «demanarem a Martí que se'ns escolti de veritat», ja que considera que fins ara no se'ls havia tingut massa en compte a l'hora de prendre les decisions, com per exemple amb el decret d'horaris comercials.

L'USdA espera l'acció / Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), el seu secretari general, Gabriel Ubach, va manifestar que «esperem que Martí compleixi els seus compromisos». En aquest sentit va comentar, en la línia del compromís de diàleg, que caldrà «deixar les qüestions partidistes de costat». Pel que fa als resultats, va reconèixer que «el poble és sobirà i davant el desgavell tan gran de les forces d'esquerra no hi ha res a dir».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT