PUBLICITAT

Andorra escull per primer cop un Consell paritari

  • Amb un 50%, és el segon parlament amb més presència femenina del món
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bartumeu, escortat per Bonet i Gili la nit electoral de diumenge. Foto: TONY LARA

L'avenç de la dona en la política –si més no pel que fa al poder legislatiu– és ja un fet del tot imparable. En poc més d'una dècada, Andorra ha passat de tenir un dels parlaments menys igualitaris del món a assolir la plena paritat entre homes i dones. La meitat dels 28 consellers generals que estrenaran el nou edifici a tocar de la Casa de la Vall seran dones. Una paritat perfecta, només possible en un país com Andorra en què el legislatiu està format per un nombre parell de consellers.

Els dos grups parlamentaris que es perfilen al Consell General, el de Demòcrates per Andorra (DA) més Unió Laurediana (UL) i el Socialdemòcrata, seran ambdós plenament paritaris: El Grup del PS tindrà tres homes i tres dones, mentre que el Grup de DA i UL estarà integrat per 11 homes i 11 dones. En certa manera, les candidatures que aquestes dues formacions van presentar a les eleccions del 3-A ja podien fer preveure una Cambra força paritària, però els resultats de diumenge a la nit van acabar de confirmar aquesta tendència. Els socialdemòcrates havien fet una llista nacional completament paritària i, en no guanyar a cap de les parroquials, el seu Grup al Consell reflectirà aquesta paritat amb la presència de Rosa Gili, Mariona González i Sílvia Bonet. Els demòcrates, per la seva banda, havien confegit una candidatura nacional més desequilibrada,amb una major presència masculina i només tres dels vuit consellers electes en la circumscripció nacional són dones. La major presència femenina a les llistes territorials de DA i UL, però, ha acabat garantint la partitat del futur grup: Tres de les set candidatures parroquials que diumenge es van alçar amb la victòria –les d'Ordino, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria– estaven formades íntegrament per dones, dues –les de Canillo i la Massana– eren mixtes i dues –les d'Encamp i Escaldes-Engordany– estaven integrades només per homes.

La presència femenina al Grup de DA –i a tot el Consell General– es podria veure incrementada amb la formació del Govern. Si, com es preveu, Jordi Cinca acompanya Toni Martí a l'Executiu, Josep Anton Bardina i Sílvia Calvó entrarien al Consell i el legislatiu comptaria amb una dona més.

El segon del món / Segons les dades de la Unió Interparlamentària de 31 de gener d'aquest any, el nou Consell General, amb un 50% de dones, serà el segon parlament amb més presència femenina del món. El de Rwanda, amb un 56,3% de dones, és el parlament amb més presència femenina del món. Andorra, fins ara en la posició número 16, escala fins a la segona passant per davant de països tradicionalment capdavanters de la igualtat com Suècia, Noruega, Islàndia o Dinamarca i d'altres on la presència femenina en la vida pública ha fet importants avenços en els últims anys com Espanya, Bèlgica o Argentina.

La posició d'Andorra a nivell internacional en aquest aspecte és encara més sorprenent si es té en compte que fa poc més d'una dècada la presència femenina al Consell General era molt minsa. Entre 1994 i 2001 al Consell només hi havia una dona: l'ara cònsol major d'Andorra la Vella i aleshores número dos de Nova Democràcia, Rosa Ferrer. La presència femenina va començar a incrementar-se de manera sensible en la legislatura 2005-2009 i des d'aleshores no ha parat de guanyar posicions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT