PUBLICITAT

Goya posa a disposició del partit el càrrec de primer secretari

  • El comitè executiu del PS feia ahir una primera anàlisi de la desfeta a les urnes
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Goya reflexiona tot mirant el cartell d'AraFutur la nit electoral. Foto: TONY LARA

Els efectes col·laterals de la derrota electoral que va patir diumenge el Partit Socialdemòcrata no s'han fet esperar. Ahir el primer secretari de la formació, Ferran Goya, va posar el càrrec a disposició del partit, i amb ell tot el comitè executiu, assumint així la responsabilitat que entén li pertoca per la desfeta a les urnes. «Si s'ha de fer llenya de l'arbre caigut, que sigui del primer secretari», va manifestar. El de primer secretari és un càrrec «amb responsabilitats polítiques importants», tal com va reconèixer Goya, que va explicar que la voluntat «no és abandonar el vaixell», i que per tant continuarà treballant fins que es convoqui el congrés. Goya espera que es faci amb «diligència», després que aquesta setmana es reuneixi també el comitè directiu ampliat per analitzar més fredament els resultats electorals i en què s'ha fallat. Aquest comitè també haurà d'estudiar si recull i com ho fa el guant de diàleg i unitat llançat per Martí la nit electoral.

Un primer anàlisi dels possibles errors ja es va fer ahir en la reunió del comitè executiu. El primer secretari del PS va comentar que «s'han jugat moltes coses» i que n'hi ha unes quantes a analitzar. Tot i manifestar que «necessitem més perspectiva» i no fer les anàlisis «en calent», Goya va avançar algunes de les possibles causes de la desfeta.

La primera d'aquestes causes que va anomenar el primer secretari va ser que l'electorat «ha buscat responsables» –de la crisi i d'accions de governs anteriors, segons Goya–, i «n'ha trobat dos»: el PS i Andorra pel Canvi, i els altres «se n'han escapolit». Al seu entendre, «les vuit tardes de diumenge [de tancament obligatori dels comerços establertes pel decret d'horaris comercials]» no expliquen els resultats electorals. Així, també va apuntar a «errors d'apreciació», com el relacionat amb la Llei de comptabilitat. Goya va exposar que el text va ser aprovat durant el mandat d'Albert Pintat i no de Jaume Bartumeu, com apuntava algun membre de la formació vencedora, Demòcrates per Andorra. Un fet que Goya va qualificar «d'oportunisme». D'altra banda, el primer secretari del PS va opinar que els socialdemòcrates han fet «una campanya neta» i que han estat «molt condescendents».

De totes maneres, va reconèixer que el partit havia comès alguns errors. «En política és un error pensar que interpretes bé el que vol la societat», va exposar un possible exemple. En definitiva, el comitè directiu que es reunirà demà o dijous segons va apuntar Goya, haurà de «destriar», quedar-se amb el bo i «llimar els defectes», sempre parlant de funcionament i no de persones, va voler deixar clar el primer secretari. En la mateixa línia ja es va expressar Rosa Ferrer, socialdemòcrata amb una important trajectòria i actualment cònsol major de la capital, poc després que es coneguessin els resultats de les urnes. «Cal fer una profunda reflexió» i «un congrés per valorar i a partir d'aquí prendre decisions». En aquest sentit, Ferrer considera que cal «aprofundir en la democràcia interna» del partit, replantejar-ne el funcionament, «fer complir els estatuts» i afavorir el diàleg intern.

Bon posicionament del PS / Malgrat tot, el primer secretari va remarcar una dada positiva: d'entre els partits socialdemòcrates, el d'Andorra és «un dels millors posicionats». Goya va exposar que «la majoria social del país no dóna mai per tenir un 50% dels vots», però malgrat haver quedat «per sota del que havíem de tenir», el percentatge de vot assolit no deixa de ser destacable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT